Ubat

Setiap Hari

February 25, 2017,9 Comments

Setiap hari .....


Bila perhatikan semua ubat yang perlu diambil.. Sejujurnya pernah juga rasa malas, malas nak telan ubat yang banyak tu sebab rasa jemu. Dah 18 tahun dengan ubat.

Tapi mana boleh.. Tak boleh tinggal ubat sebab nanti beri kesan buruk pada kesihatan pula. Deno sendiri kalau tak ambil ubat sehari pun dah macam hantu ju-on gayanya, semua sendi sakit, nak bangun tidur pun satu badan sakit... Jadi, bila rasa malas tu paksa diri. Biasalah kadang-kadang  bila datang stress, mulalah malas, ubat pun malas nak pandang.. Tapi so far, deno okey je, masih bersama 'cekelat' tu setiap hari.. :) Syukur deno baru macam tu, mungkin ada orang lebih banyak lagi ubatnya kan.. 

Hopefully satu hari nanti ubat-ubat akan berkurangan, dan lebih baik lagi tak perlu ubat... Amin :)


9 SLE Supporters :):

Mekah

Semalam

February 25, 2017,1 Comments


Semalam

Aku mimpi lagi

Mimpi aku di sana,

Allah tahu aku rindu

DIA berikan aku mimpi..


:')

1 SLE Supporters :):

positive quotes

I will

February 24, 2017,0 Comments




 In shaa Allah

I will

..........





0 SLE Supporters :):

Personal

She

February 20, 2017,1 Comments



She hurts and she cries

But you can't see the depression in her eyes

Because she just, smiles...




1 SLE Supporters :):

Personal

Do Something

February 20, 2017,1 Comments



Don't do something because you want to be ahead of others.

Don't do something because by doing it, others will compliment you for it.

Don't do something because others aren't, and you simply want to be different.

Don't do something because others told you to.

Do something because you enjoy doing it, you believe it brings value to your life and you just know that it's the right thing to do.



1 SLE Supporters :):

Lapan Tahun

February 19, 2017,4 Comments


Sekejap sahaja masa berlalu..

My baby blog dayangdeno.com sudah berusia 8 tahun!!! Happy bornday dear baby blog! :)

Dayangdeno mula berblog pada Febuari 2010. Mula blog dengan nama dayangdeno.blogspot.com, kemudian upgrade kepada dayangdeno.com. Blog yang menjadi tempat dayangdeno berkongsi tentang SLE/Lupus, art, doodle, cerita, pendapat dan menjadi tempat untuk meluahkan rasa... Bagi deno, kadang-kadang blog juga satu terapi.. Kadang-kadang bila deno tak mampu untuk meluahkan pada sesiapa, my baby bloglah yang setia 'mendengar'.. Banyak kenangan, sejarah Dayang Deno di dalam blog ini. Kawan-kawan yang dah lama folo blog deno tentu dah tahu kisah tahun-tahun yang lalu kan, kisah suka dan duka... :') Terima kasih buat kawan-kawan yang sentiasa support Dayang Deno, yang tak jemu datang ke teratak Dayang Deno ini... Love and hugs! :')

4 SLE Supporters :):

Personal

Setahun Berlalu

February 19, 2017,1 Comments

Setahun sudah berlalu .....


Takkan pernah deno lupa, tarikh ini, waktu ini....

Sebentar tadi, lihat memory di facebook. Facebook memory yang pertama keluar ialah gambar di atas. Sewaktu deno baru sahaja selamat tiba di Jeddah, Saudi Arabia. 

x x x x x x x

Betul kan, semua orang yang pernah ke sana, mereka akan cakap rindu nak pergi sana lagi. Ya betul, rindu. Sana tak perlu susah hati, tak perlu fikir apa-apa masalah, tenang... Lain rasanya bila berada di sana. Sejujurnya, deno tak pernah sangka akan dapat juga mengerjakan umrah. Deno tak terlalu berharap, dengan masalan kesihatan, plus dengan condition yang memerlukan deno melakukan dialysis treatment setiap hari.. Tapi jauh di sudut hati teringin ....

Dulu-dulu, setiap kali tibanya bulan umrah, bulan haji, deno suka menonton tv lihat orang islam dari seluruh dunia di Mekah, buat ibadah, tawaf. Deno tak tidur 2 - 4 pagi untuk lihat orang tawaf, lihat suasana di Mekah bersama abah. Pernah, terdetik, bercakap dalam hati bestnya kalau dapat pergi sana. Setiap kali tengok kat tv, mesti bercakap perkara sama dalam hati. Allah itu Maha Mendengar... Selepas bertahun-tahun impian itu deno simpan dalam hati, Allah berikan hadiah paling bermakna pada deno. Hadiah dapat mengerjakan umrah pada tahun lepas. Rezeki yang yang tak disangka-sangka.. Dialisis pun dapat buat kat sana, semua ubat-ubat harian, berkotak-kotak ubat dialisis dibawa ke sana, surat-surat doctor, rekod kesihatan dan segala urusan juga dipermudahkan. Alhamdulillah :')

Walaupun selepas balik dari Mekah, deno sakit, admitted to hospital, deno gembira, syukur sangat. Di dalam wad pun, masih terkenang waktu di sana. Sehingga hari ini pun, rindu mahu ke sana lagi. Semoga satu hari nanti ada rezeki dapat ke sana lagi, kita semua dapat ke sana... 


Amin Ya rabb..




1 SLE Supporters :):

Ubat

Kenyang

February 17, 2017,6 Comments


Macam biasa..

Bila lihat sahaja slip ubat, dalam hati pasti berbisik

"Nah amik kau dayang, kenyang dengan ubat jelah"

Sebenarnya dari dulu list ubat Dayang Deno penuh satu slip, kadang-kadang tak muat...

Kali ini bertambah sejenis lagi ubat baru dari doctor..

Penuh satu beg ambil dari farmasi hospital semalam

Senyum :)




6 SLE Supporters :):

Hospital

Letih

February 17, 2017,12 Comments

Letih.

Yes letih. Seminggu dua ni yang letih. Letih semacam... Badan lesu, tidur sahaja. Abah mama pun notice Dayang Deno ni nampak letih.. Tidur pun awal sangat.. Makan kurang, letih, badan panas.. 


Result darah last week menunjukkan potassium deno too low. Nurse terus call minta deno ke hospital untuk ambil ubat. Seminggu dua ni ulang alik hospital sahaja.. Blood test pun sama. Bertambah letih rasanya... 'Lepak' kat hospital. Semalam deno jumpa doctor dan doctor beritahu kesannya memang buat badan jadi letih, dan mudah jadi cramp. 

Doctor pun ada tambah ubat. So, makin banyaklah ubat-ubat deno yang sedia banyak tu.. Huhu.. Redha :)

Hmm.. Itu baru letih sebab result darah yang tak berapa 'cantik', belum letih with my daily dialysis treatment tu. Daily dialysis, fuh sabar sahaja lah.. Demam on and off pula dah biasa. Cuma, deno cuba untuk tak layan sangat rasa letih tak sihat tu, coz nanti satu kerja pun tak jadi. Tapi bila dah tak sihat sangat sampai mata pun tak boleh bukak, tak boleh bangun, itu memang kena rest cukup-cukup. Risau juga kena tahan kat hospital kan.. hehe..

Sejujurnya memang setiap hari deno rasa letih dengan sakit ini, tapi cuba yang terbaik, yang termampu untuk jadi normal. Cuba untuk lawan rasa letih tu. Hopefully... Dayang Deno ini akan lebih kuat setiap hari dan juga di masa akan datang..

Inshaa Allah, amin!





12 SLE Supporters :):

Personal

Kawan

February 15, 2017,2 Comments


Kawan.. Jika kamu melihat sahabatmu bergembira dengan kawan baharu, janganlah kamu cemburu dan marah kerna sahabatmu juga punya kehidupan. Mungkin kamu beranggapan dia melupakan kamu sedangkan dia tidak pernah melupakan kamu dan kamu sentiasa ada di dalam doanya.

Kawan.. Jika sahabatmu menegur sikapmu, terimalah dengan terbuka kerna teguran itulah yang ikhlas dari hati seorang sahabat, terguran yang mungkin akan membantumu suatu hari nanti. 

Kawan.. Usahlah kamu berprasangka, kerna sikap itu akan membuat persahabatan kamu tidak akan kekal lama walau dengan sesiapa pun. 

Kawan.. Usahlah cepat marah, usah terlalu mengikut amarah kamu kerna marah itu sebab utama kepada putusnya persahabatan.. 

Kawan... Ingatkah kamu, mengapa kamu bersahabat?



2 SLE Supporters :):

Wordless Wednesday

Wordless Wednesday : I'll Make It Through

February 14, 2017,2 Comments





..............




2 SLE Supporters :):

Doodle

Emoji Dayang Deno

February 11, 2017,2 Comments

Kes terjebak dengan rakan doodler from Dooldle Malaysia, Kopi Soh^^ Dayang Deno suka sangat lihat emoji Kopi, dan tiba-tiba tangan ni pun laju je buat... Tiba-tiba je siap!


Simple emoji :)





2 SLE Supporters :):

Blog Design

Terkenang Pula

February 11, 2017,1 Comments

Terkenang pula...



Sebelum aktif doodle seperti sekarang, Dayang Deno pernah aktif 'bermain' coding. 3 tahun yang lalu, deno mula belajar sendiri menggunakan coding, banyak search sendiri. Pada masa yang sama, deno melukis coz biasanya client nakkan doodle pada blog masing-masing.

Penat jugalah sebab mengadap coding yang banyak dan kecik tu, penat melukis pun sama. Bila diingat kembali, kadang-kadang rasa rindu juga. Ada juga blog yang masih menggunakan template dari Dayang Deno, terharu sangat rasanya.. Sekarang deno dah tak buat blog design, deno lebih focus kepada doodle art dan design-design yang lain...

Blog design pula hanya tinggal kenangan....






 






















Instagram : @dayangdeno
Art Page : Daynag Deno Art


1 SLE Supporters :):

Art

Tolong

February 10, 2017,2 Comments


Tolong anak saudara... 

Katanya kawan dia nak, dan dia nak jual. Mulanya deno hairan juga macam mana kawan-kawan sekolah tahu makcik dia ni melukis.. Rupa-rupanya kawan dia ada terlihat doodle deno pada handmade pencil case yang deno buatkan pada tahun lepas.. Deno ada doodle gambar dia kat situ.  Boleh tahan ramai kawan dia order, deno tolong doodle sahaja :)


2 SLE Supporters :):

Blogger

Choki

February 10, 2017,2 Comments

After 6 years!! I cannot believe it!


Honestly, Dayang Deno tak pernah terfikir pun akan dapat berjumpa dengan Choki, pemilik blog www.syauqirambles.blogspot.my! Check out his blog okeh :) Sebelum ini kami hanya berhubungan di dunia maya sahaja seperti Blog, Facebok, Twitter dan Instagram. Ya Allah 6 tahun! Selepas 6 tahun dapat bertemu Choki. Plan sekejap sahaja, kebetulan pula deno pun berada di KL.. Mulanya segan juga coz this is my very first time jumpa Encik Choki, tapi bila dah berjumpa lain jadinya coz Choki yang super friendly^^

Kami lunch bersama, banyak juga topic kami bualkan, like our life, interests, friends, family... Dah macam kawan yang lama terpisah kemudian bertemu kembali. Macam tulah gayanya haha!! .. Dan macam biasalah bila dah berjumpa we cannot stop talking, laughing and sharing!



Emm sekejap sahaja masa berlalu kan, tak sangka persahabatan selama 6 tahun di dunia maya dan Allah beri rezeki untuk berjumpa. It was a pleasure to meet you Choki, you really made my day! I'm so happy!  Thank you so much for always supporting me and Lupus Awareness.. Hopefully, panjang umur ada rezeki dapat jumpa lagi ya... Inshaa Allah :)

*Oh ya, good luck on your final year Choki! Ganbate Choki san!! 



2 SLE Supporters :):

Doodle Malaysia

Bertemu Bos Doodle Malaysia

February 10, 2017,0 Comments

Alkisahnya sewaktu Dayang Deno di KL pada bulan Januari baru-baru ini..

Oh ya untuk pengetahuan semua, lama juga Dayang Deno di KL.. Tak silap dalam sebulan macam tulah.. So, dapatlah deno ambil peluang untuk berjumpa rakan-rakan kat sana sebelum pulang ke Terenganu^^

Dayang Deno berjumpa dengan big bos Doodle Malaysia iaitu bos Faz! So, awal-awal dah plan jumpa @ Starbucks, Th Curve. Rare ni... Bukan senang nak jumpa dengan big bos ni tau :)


Haaa bila dah jumpa apa lagi kan, bos kenalah doodle dalam sketch book Dayang Deno! Haha! Sorry bos, bukan selalu jumpa kan... Sebenarnya ini ialah kali kedua kami berjumpa, kali pertama jumpa pada tahun 2015 di Muzium Telekom sewaktu event Doodict.

Segan juga bos lihat artwork Dayang Deno.. Kebetulan waktu bos sampai, deno baru sahaja siap melukis. Selain daripada bos, deno juga bertemu kawan doodler iaitu Zatul dan Suffian! Banyak juga kami bualkan ^^




Macam biasalah, Dayang Deno paling kecik d situ. Hehe.. Alhamdulillah so happy dapat jumpa bersantai bersama kawan-kawan doodler including big bos.. and kepada bos Faz, thank you so much for da button badge! Love it!... And thank you DM family for always supporting me and Lupus Awareness :') 

Hopefully, ada rezeki panjang umur dapat kita semua berjumpa lagi ya.. Inshaa Allah.. Majulah doodle untuk negara! 

Eh  :p



0 SLE Supporters :):

potrait

Potrait Daripada Alifwawya Art

February 10, 2017,0 Comments

Yeay dapat hadiah potrait! :)


Pada bulan lepas Dayang Deno dapat hadiah potrait daripada seorang kawan, juga kawan pelukis. Kawan pelukis otai tau, memang hebat! 

Abang Awi namanya, dia seorang pelukis potrait. Cantik Abang Awi lukis.. Dah banyak lukisan abang Awi buat, biasanya deno akan lihat update daripada abang Awi di facebook. Seronok 'cuci mata' lihat lukisan Abang Awi.. Lukisan nampak "hidup". Hebat sungguh! :) 






Hebat kan? Cantik pula tuu.... Boleh pengsan melihatkan lukisan abang Awi ni, deno pun geram! Abang Awi memang berbakat besar.

Oh ya, Abang Awi ada ambil tempahan lukisan potrait tau. So, kalau korang berminat boleh PM terus kat sini : ALIFWAWYA ART :)



0 SLE Supporters :):