Personal

18 Tahun

July 21, 2018,3 Comments

21 Julai 2018

Genap 18 tahun deno bersama rawatan CAPD (Peritoneal Dialysis). Deno dialisis kerana SLE/ Lupus. Followers blog deno tentu dah tahu kisah deno dan Lupus kan^^



Deno dialisis since 2001. Teringat pula dulu sewaktu mula-mula nak pasang tiub tu. Semasa di dalam OT, deno senyum je excited nak kena operate sebab doctor cakap, kalau buat dialisis ni boleh balik rumah (masa tu dah berbulan-bulan di hospital sebab Lupus flare). Tapi bila dah sedar dari bius, nangis sebab sakit! Then, tiba-tiba pula ada wayar kat perut (tiub dialisis). Seingat deno... deno baring je sebab tak mampu nak bergerak, sakit. Semua my mom uruskan. Selepas beberapa hari barulah sakit berkurangan. Deno dah boleh training untuk buat dialisis sendiri.. Masa nak training tu pun hepi je sebab tak sabar nak balik rumah. Tapi bila air ubat masuk... Haaa dia punya sakit tuhan jelah tahu, plus rasa tak selesa. Deno akan genggam tangan tahan rasa sakit, tahan rasa tak selesa. Syukur deno cepat faham dan sekejap sahaja dah lulus dialysis training^^ Ingat lagi, hari-hari deno tanya doctor bila boleh balik. Mujurlah deno dapat balik Terengganu sebelum UPSR bermula.. Masa tu deno hanya mampu pergi sekolah 42 hari, selebihnya di hospital dan di rumah sebab sakit. Syukur juga dapat ambil UPSR di sekolah :)

x x x x x

Hari ni betul-betul genap 18 tahun deno dan dialisis. Peritoneal Dialysis ni dibuat 4 kali setiap hari. Kalau dulu rasa sakit, tak selesa, tapi sekarang dah tak rasa apa. Mungkin sebab dah lama, dah biasa.. Ada orang tak percaya deno dialisis setiap hari, tapi inilah hidup deno. Rawatan dialisis ni ibarat nyawa, ke mana deno pergi deno akan bawa semua peralatan dialisis. Kalau tak dialisis satu hari pun bahaya, boleh sesak nafas, boleh ancam nyawa. Paling jauh deno dialisis di Mekah, sewaktu menunaikan umrah pada tahun 2016 :)

Letih? Honestly letih juga.. tapi deno letak tepi "letih" tu sebab rawatan ni dah jadi sebahagian hidup deno. Kena terima dan biasakan diri.. Pernah juga terlalu letih sampai terlewat buat dialisis, lewat sebab deno tertidur. Kadang-kadang dah macam pengsan bila terlalu letih. Tapi letih2 pun tetap kena dialisis. Tak sihat, tak boleh bangun pun still kena buat dialisis ni (kalau deno tak mampu buat, abah atau mama akan tolong). Pendek kata tak boleh tinggal sehari pun! Macam tulah..

Sekejap sungguh masa berlalu kan.. Syukur alhamdulillah, dengan izinNya rezeki tiub tenchkoff untuk dialisis masih baik dan berfungsi dengan baik :) Jika nak difikirkan tentang apa yang akan terjadi in the future memang takut, risau dengan condition diri ni.  Tapi... deno cuba positive dan taknak over thinking. Just go with the flow...  Buat yang terdaya dan termampu. Moga Allah sentiasa berikan hambaNya yang bernama Dayang Norhidayah ini kesihatan, ketabahan dan kekuatan.. Amin! Doakan deno ya? :)





3 SLE Supporters :):

Personal

Tujuh Bulan

July 04, 2018,3 Comments


Tujuh bulan berlalu..

Masih segar dalam ingatan... Mata ini sakit, pedih, bengkak teruk sangat. Bayangkan nak celik mata pun sakit. Deno dan abah emergency ke KL, abah tak nak tunggu lagi. 12 malam kami bertolak, hanya deno dan abah. Kesian abah, susah sebab anak abah yang selalu sakit ni..

Awal pagi ke ISEC. Berjalan berpimpin, dah macam orang buta gayanya. Sempatlah deno merasa pengalaman menjadi "orang buta" selama sebulan. Air mata yang mengalir pun merah, merah darah dah macam dracula! Doctor sendiri terkejut sebab condition mata deno sangat teruk. Mujurlah deno cepat datang ke KL. Alhamdulillah selepas dua bulan treatment di ISEC, deno makin pulih :) Cuma... sebelah mata sahaja yang nampak.

I lost my left eye sight. Seperti yang doctor pernah cakap sebelum ni, doctor tak dapat buat apa-apa sebab ia melibatkan saraf dan oksigen tak sampai pada mata. Deno redha.. Tak apa, mungkin sekarang belum ada ubat yang boleh menyembuhkan mata ini, tapi deno percaya masih ada "ubat" dengan berdoa, kan? Inshaa Allah :)

Btw, last week deno ke ISEC lagi untuk checkup dan result masih sama. Doctor pesan supaya jaga kesihatan, elak stress and jaga betul-betul mata kanan yang satu ini, mata yang masih nampak. Plus with my Lupus disease ni, dan salah satu sebab kepada masalah mata ini juga berpunca daripada SLE/ Lupus.

Hidup baru, cara baru dengan penglihatan sebelah mata. Struggle juga actually, kena biasakan diri. Sebelum ni deno hampir terjatuh longkang, terlanggar dinding dan terlanggar tiang! Pernah juga hampir terlanggar orang yang bawa dulang makanan dan minuman! Mujurlah masa tu my niece ada, dia sempat tarik deno ke tepi.. Semuanya sebab tak nampak and fail dengan jarak especially my left side. Aduhaii..

Sejujurnya deno sedih juga, nangis juga. Tuhan sahajalah tahu rasa hati ini bila tiba-tiba sahaja tak nampak. Terkejut, bingung, takut, sedih semua ada. Tapi, macam deno selalu cakap pada diri sendiri.. Sedih boleh, nangis boleh, tapi jangan lama-lama.

Sabar. Ingat Dayang Norhidayah, diri kamu punya terlalu banyak nikmat untuk rasa syukur. Terlalu banyak! Dapat melihat dengan satu mata ini pun rasa nikmatnya Ya Allah! Juga selalu ingatkan diri.. Apa-apa sahaja yang berlaku pada diri kita, kembalilah pada yang Haq iaitu kepada yang memberi kita ujian ini. Bila kita redha, kita terima, Inshaa Allah kita akan okey.. kan? :)





3 SLE Supporters :):

Personal

Kisah Hari Itu

May 25, 2018,8 Comments


Terngiang-ngiang di telinga..
" Awak ni sakit betul-betul atau eksyen je lebih?"
Tersentak deno bila doc cakap macam tu.  Geram rasanya sebab kita sakit betul-betul, mata ini sakitnya seperti ditoreh pisau! Bayangkan kita yang sedang sakit kena macam tu. Ikut hati memang geram, tapi sebab sabar, deno jawab baik-baik. Sebab hormatkan dia doctr deno.. Sebenarnya dia doc baru deno, dan deno juga baru beberapa kali jumpa dia di Unit Opthma.
Kisah ni deno simpan dah hampir 7 bulan, terjadi pada bulan November tahun yang lalu sebelum deno dapat rawatan di KL. Hari ni baru deno berkesempatan share kat sini... Deno masih ingat nama dan wajah doc tu, cuma deno taknak bising. Takpelah, deno pun dah maafkan dia.. Hmm kadang-kadang terfikir juga, macam mana nasibnya kalau dapat patient yang cepat mengamuk. Tahu jelah zaman teknologi ni, silap haribulan boleh viral satu malaya!








8 SLE Supporters :):

Personal

Moga Dipermudahkan

May 24, 2018,3 Comments


Inshaa Allah

Inshaa Allah deno akan keluarkan coloring book deno sendiri tak lama lagi. Deno baru dapat kongsikan kat sini^^ Sebenarnya, ini adalah impian deno. Dah lama deno nak ada buku sendiri, tapi tak mampu. Rezeki Allah, sehinggalah satu hari dapat pm from publisher untuk coloring book.. Alhamdulillah!

Semua dah siap, semua dah selesai. Sepatutnya dah lama siap tapi sebab masalah kesihatan on and off, dan makin tertangguh sebab masalah kesihatan terbaru pada akhir tahun lepas. I lost my left eye vision due to my illness..

Alhamdulillah, syukur deno dapat publisher yang sangat memahami condition dan masalah kesihatan deno. Dia tahu deno sakit dan tak pernah push pun. Dia faham.  Syukur juga Allah kirimkan kawan-kawan yang sangat baik pada deno dalam membantu memudahkan urusan coloring book deno ni. Terharu sangat rasanya.. :') You know who you are my dear friends, hugs!

Semoga Allah permudahkan urusan buku ini.. Deno excited, tak sabar rasanya! Inshaa Allah bila dah publish nanti, deno share dengan korang ya :)



3 SLE Supporters :):

Doodle

Welcome Back Tun!

May 24, 2018,0 Comments



The one and only Tun Dr Mahahir Mohamad

Ini adalah kali ke dua deno doodlekan gambar Tun. Sebelum ni deno pernah buat sempena birthday Tun. Korang boleh tengok kat sini --- > KLIK <

Doodle potrait Tun kali ini khas sempena Malaysia Baru! Selepas 61 tahun, pada 10 Mei 2018 negara Malaysia mencipta satu sejarah baru apabila Pilihan Raya Umum ke14 dimenangi oleh Parti Harapan dan Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri Malaysia buat kali ke dua! 

Kagum dengan Tun, di usia 92 tahun beliau masih menjalankan tanggungjawab demi negara. Tun... jika dilihatkan usianya, beliau boleh sahaja berehat tanpa memikirkan masalah negara di usia emasnya. Tapi beliau memilih untuk berjuang dan kembali demi bangsa, agama dan negara. Terharu rasanya....

Harapan deno dengan Malaysia Baru ini, semoga negara kita akan menjadi lebih baik, sentiasa dulindungi Allah, kekal aman dan sejahtera... Dan semoga Tun Dr Mahathir Mohamad sentiasa diberikan kesihatan yang baik dan sentiasa dirahmati Allah.. amin ya rabb.

Thank you and welcome back Tun! :')


xxxxx

Instagram : @dayangdenoart
FB Page (Art)   : Dayang Deno Art
FB Page (Blog) : dayangdeno.com


0 SLE Supporters :):

Doodle

Happy Mother's Day

May 24, 2018,1 Comments


Who should I give my love to
My respect and my honor to
Who should I pay good mind of
After Allah
And Rasulullah
Comes you mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother


Happy Mother's Day ma. 

I love you, always and forever! Only Allah knows how much you mean to me.... Thank you for everything ma. Lillahi Ta'ala :')


xxxxx

Instagram : @dayangdenoart
FB Page (Art)   : Dayang Deno Art
FB Page (Blog) : dayangdeno.com



1 SLE Supporters :):

Doodle

Salam Ramadhan 2018

May 24, 2018,0 Comments


Rasanya belum terlambat kan

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak buat semua^^ Semoga kita semua diberikan kesihatan yang baik dalam menjalani ibadah puasa, dan semoga puasa tahun ini akan lebih baik berbanding tahun-tahun yang sebelumnya.. Inshaa allah amin!

Salam Ramadhan 2018! :)


xxxxx

Instagram : @dayangdenoart
FB Page (Art)   : Dayang Deno Art
FB Page (Blog) : dayangdeno.com


0 SLE Supporters :):

Lupus

Nothing Can Do

January 29, 2018,10 Comments

Dua minggu yang lalu..
Deno ke Kuala Lumpur lagi untuk check up. Pada yang belum tahu apa yang berlaku.. deno pernah update kat sini  >> KLIK <<

Sooo..  Hasil check up and eye review..

Nothing can do with my left eye coz masalah melibatkan saraf.. Mata kiri deno tak nampak bila oksigen tak sampai pada mata.. Buat masa sekarang memang, tak dapat buat apa-apa. Doc ada nasihatkan deno supaya jaga kesihatan, jaga SLE supaya tak kembali aktif.. Masalah mata ini, salah satu sebabnya juga dari SLE, so perlu jaga betul-betul. Korang tahu sahajalah kan, SLE bila ia aktif boleh rosakkan apa sahaja organ kita.. Deno redha.. tapi pada masa yang sama deno percaya, Inshaa Allah tak mustahil satu hari nanti mata ini boleh pulih kan? Hati kecil ini pula seperti faham, selalu berbisik pada tuannya memberi semangat:)

Syukur alhamdulillah, dayang norhidayah a.ka dayang deno ini masih diberikan peluang untuk melihat walaupun hanya sebelah mata.. Sebelah mata ini pun nikmat sangat rasanya :) Sekarang deno dah mula biasa dengan condition ni dan selepas 3 bulan, deno pun dah kembali melukis.. Alhamdulillah^^

Sentiasa ingatkan diri, setiap ujian Allah ada sebab, ada hikmah di sebaliknya... Mungkin sekarang ini belum ada ubat untuk menyembuhkan mata ini tapi deno tak lupa dan deno percaya masih ada ubat dengan berdoa pada-Nya, semangat dan kekal positif...

Never lose hope, Inshaa Allah! :')






10 SLE Supporters :):

Best Nine

2017 Best Nine

January 11, 2018,5 Comments


2017 #bestnine 

Bila lihat #bestnineoninstagram barulah deno notice.. Post artwork untuk tahun 2017 hanya terdapat 72 post termasuk post jatuh sakit pada awal Oktober tahun lalu... Dugaan di akhir-akhir tahun 2017... Sikit sahaja berbanding tahun-tahun yang lalu yang beratus-ratus artwork. Tahun 2017 tak sampai seratus tapi ramai tetap support #dayangdenoart, alhamdulillah^^ Terima kasih korang!^^

Tiga bulan deno rest melukis sebab masalah kesihatan. Inshaa Allah tahun ini akan kembali melukis, nak aktif melukis. Doakan deno sihat selalu ya? *love*


x x x x x

Doodle Instagram : @dayangdeno
Komik Instagram : @thedayunk


5 SLE Supporters :):

Dayangdenologue

Bila Hati Dah Luka

January 10, 2018,2 Comments


Hidup ini..

Jangan terlalu ikutkan hati dan perasan, ada juga limitnya. Jangan sesuka ikut hati bercakap, jangan sesuka hati sahaja nak buat apa-apa. Jangan terlalu bebas, ada juga perkara yang kita perlu fikir dahulu.. Kadang-kadang sebab kita, ada orang yang terluka, sedih, makan hati, sakit hati. Jangan kita lupa, Allah twentyfourseven dengan kita.. Kadang-kadang Allah tak tunggu lama, Allah "bayar cash" kat dunia ni lagi atas perbuatan tak baik tu pada orang. Kita akan rasa balik perbuatan kita pada orang... Kadang-kadang, perlu juga ambil masa sekejap lihat diri macam mana, menilai diri sendiri,. Muhasabah diri. Tak guna jika hubungan dengan Tuhan sahaja dijaga, tapi hubungan sesama manusia tak jaga. Kena ingat, sesiapa pun kalau hati dah luka... Bukan boleh senang macam tu sahaja, letak ubat terus ok. Hati ni lain, boleh sembuh tapi ianya tetap akan meninggalkan parut.




2 SLE Supporters :):

Personal

Selamat Tahun Baru 2018

January 05, 2018,15 Comments

Sekejap sahaja masa berlalu..

Kita telah pun masuk ke tahun baru. Tahun 2018... Syukur kita semua diizin Tuhan bernafas sehingga ke hari ini. Seperti tahun-tahun yang lalu, banyak kenangan, suka dan duka.. Deno pasti semua ada kenangan masing-masing kan? Deno pun sama..


Tahun yang lalu banyak mengajar deno untuk menjadi lebih kuat, lebih sabar. Tak pernah deno sangka akan diuji lagi dengan masalah kesihatan yang baru... **Deno pernah update kat sini >> KLIK

Mula-mula sedih juga, then deno dapat terima.. I have to remember that setiap apa yang kita ada adalah milik Allah. Satu badan kita ni pun milik Allah dan Allah boleh ambil kembali setiap apa yang dikehendakiNya.. Alhamdulillah syukur deno masih boleh melihat walaupun sebelah mata. Itu pun dah rasa nikmat sangat2...! Deno diuji macam ni, tapi mungkin orang lain lebih berat ujiannya. Kita tak tahu..

Syukur Alhamdulillah kesihatan abah juga dah makin baik. Tak ramai tahu my lovely abah mengidap cancer.. Selepas treatment di HUKM, dengan izin Allah kesihatan abah makin pulih cuma abah perlu makan ubat. Samalah macam anak abah ni setiap hari dengan ubat. Rajin-rajin makan ubat abah ya, sayanggg abah!

Alhamdulillah these few years banyak impian deno yang Allah makbulkan.. Allah berikan rezeki. Ada rezeki yang deno sendiri tak pernah terfikir pun, tapi deno dapat! Kadang-kadang impian yang bagi kita susah itulah boleh jadi kenyataan kan :) Ada juga rezeki melalui kawan, sahabat-sahabat deno. Subhanallah! Memang tak sangka..

Deno pun rasa syukur sangat bila Allah berikan nikmat rezeki kawan-kawan yang baik, kawan yang sentiasa ada di samping deno. Alhamdulillah.. Deno percaya, setiap orang yang hadir dalam kehidupan kita ni ada sebab kan?

x x x x z

Tahun 2018.

Tahun ini adalah tahun ke 19 anniversary deno dan SLE/ Lupus. 19 tahun jugalah ulang alik hospital.. Tak sihat, demam, keletihan, joint pain, migraine,  dan macam-macam lagi.. Deno mudah jatuh sakit sebab low immune system, effect from Lupus. (Klik >> SINI << untuk baca mengenai Lupus). Selera makan on and off, badan "sekeping" sampaikan abah pun panggil anak abah ni belalang! Adoiii la abah...^^ Condition deno with SLE Lupus Nephritis Class IV pula memerlukan deno melalui dialysis treatment setiap hari (4 times daily). Tahun ini genap 17 tahun deno with dialysis treatment. Memang penat, letih.. tapi alhamdulillah deno okey :) Syukur Ya Allah ...

Terharu bila ingatkan betapa bertuah diri ini masih di sini, alhamdulillah! Sama-sama kita berdoa semoga tahun baru 2018 ini dan tahun-tahun akan datang akan menjadi lebih baik kepada kita semua.. Amin!


**Selamat Tahun Baru 2018 korang!!



15 SLE Supporters :):