Personal

18 Tahun

July 21, 2018,3 Comments

21 Julai 2018

Genap 18 tahun deno bersama rawatan CAPD (Peritoneal Dialysis). Deno dialisis kerana SLE/ Lupus. Followers blog deno tentu dah tahu kisah deno dan Lupus kan^^



Deno dialisis since 2001. Teringat pula dulu sewaktu mula-mula nak pasang tiub tu. Semasa di dalam OT, deno senyum je excited nak kena operate sebab doctor cakap, kalau buat dialisis ni boleh balik rumah (masa tu dah berbulan-bulan di hospital sebab Lupus flare). Tapi bila dah sedar dari bius, nangis sebab sakit! Then, tiba-tiba pula ada wayar kat perut (tiub dialisis). Seingat deno... deno baring je sebab tak mampu nak bergerak, sakit. Semua my mom uruskan. Selepas beberapa hari barulah sakit berkurangan. Deno dah boleh training untuk buat dialisis sendiri.. Masa nak training tu pun hepi je sebab tak sabar nak balik rumah. Tapi bila air ubat masuk... Haaa dia punya sakit tuhan jelah tahu, plus rasa tak selesa. Deno akan genggam tangan tahan rasa sakit, tahan rasa tak selesa. Syukur deno cepat faham dan sekejap sahaja dah lulus dialysis training^^ Ingat lagi, hari-hari deno tanya doctor bila boleh balik. Mujurlah deno dapat balik Terengganu sebelum UPSR bermula.. Masa tu deno hanya mampu pergi sekolah 42 hari, selebihnya di hospital dan di rumah sebab sakit. Syukur juga dapat ambil UPSR di sekolah :)

x x x x x

Hari ni betul-betul genap 18 tahun deno dan dialisis. Peritoneal Dialysis ni dibuat 4 kali setiap hari. Kalau dulu rasa sakit, tak selesa, tapi sekarang dah tak rasa apa. Mungkin sebab dah lama, dah biasa.. Ada orang tak percaya deno dialisis setiap hari, tapi inilah hidup deno. Rawatan dialisis ni ibarat nyawa, ke mana deno pergi deno akan bawa semua peralatan dialisis. Kalau tak dialisis satu hari pun bahaya, boleh sesak nafas, boleh ancam nyawa. Paling jauh deno dialisis di Mekah, sewaktu menunaikan umrah pada tahun 2016 :)

Letih? Honestly letih juga.. tapi deno letak tepi "letih" tu sebab rawatan ni dah jadi sebahagian hidup deno. Kena terima dan biasakan diri.. Pernah juga terlalu letih sampai terlewat buat dialisis, lewat sebab deno tertidur. Kadang-kadang dah macam pengsan bila terlalu letih. Tapi letih2 pun tetap kena dialisis. Tak sihat, tak boleh bangun pun still kena buat dialisis ni (kalau deno tak mampu buat, abah atau mama akan tolong). Pendek kata tak boleh tinggal sehari pun! Macam tulah..

Sekejap sungguh masa berlalu kan.. Syukur alhamdulillah, dengan izinNya rezeki tiub tenchkoff untuk dialisis masih baik dan berfungsi dengan baik :) Jika nak difikirkan tentang apa yang akan terjadi in the future memang takut, risau dengan condition diri ni.  Tapi... deno cuba positive dan taknak over thinking. Just go with the flow...  Buat yang terdaya dan termampu. Moga Allah sentiasa berikan hambaNya yang bernama Dayang Norhidayah ini kesihatan, ketabahan dan kekuatan.. Amin! Doakan deno ya? :)





3 SLE Supporters :):

Personal

Tujuh Bulan

July 04, 2018,3 Comments


Tujuh bulan berlalu..

Masih segar dalam ingatan... Mata ini sakit, pedih, bengkak teruk sangat. Bayangkan nak celik mata pun sakit. Deno dan abah emergency ke KL, abah tak nak tunggu lagi. 12 malam kami bertolak, hanya deno dan abah. Kesian abah, susah sebab anak abah yang selalu sakit ni..

Awal pagi ke ISEC. Berjalan berpimpin, dah macam orang buta gayanya. Sempatlah deno merasa pengalaman menjadi "orang buta" selama sebulan. Air mata yang mengalir pun merah, merah darah dah macam dracula! Doctor sendiri terkejut sebab condition mata deno sangat teruk. Mujurlah deno cepat datang ke KL. Alhamdulillah selepas dua bulan treatment di ISEC, deno makin pulih :) Cuma... sebelah mata sahaja yang nampak.

I lost my left eye sight. Seperti yang doctor pernah cakap sebelum ni, doctor tak dapat buat apa-apa sebab ia melibatkan saraf dan oksigen tak sampai pada mata. Deno redha.. Tak apa, mungkin sekarang belum ada ubat yang boleh menyembuhkan mata ini, tapi deno percaya masih ada "ubat" dengan berdoa, kan? Inshaa Allah :)

Btw, last week deno ke ISEC lagi untuk checkup dan result masih sama. Doctor pesan supaya jaga kesihatan, elak stress and jaga betul-betul mata kanan yang satu ini, mata yang masih nampak. Plus with my Lupus disease ni, dan salah satu sebab kepada masalah mata ini juga berpunca daripada SLE/ Lupus.

Hidup baru, cara baru dengan penglihatan sebelah mata. Struggle juga actually, kena biasakan diri. Sebelum ni deno hampir terjatuh longkang, terlanggar dinding dan terlanggar tiang! Pernah juga hampir terlanggar orang yang bawa dulang makanan dan minuman! Mujurlah masa tu my niece ada, dia sempat tarik deno ke tepi.. Semuanya sebab tak nampak and fail dengan jarak especially my left side. Aduhaii..

Sejujurnya deno sedih juga, nangis juga. Tuhan sahajalah tahu rasa hati ini bila tiba-tiba sahaja tak nampak. Terkejut, bingung, takut, sedih semua ada. Tapi, macam deno selalu cakap pada diri sendiri.. Sedih boleh, nangis boleh, tapi jangan lama-lama.

Sabar. Ingat Dayang Norhidayah, diri kamu punya terlalu banyak nikmat untuk rasa syukur. Terlalu banyak! Dapat melihat dengan satu mata ini pun rasa nikmatnya Ya Allah! Juga selalu ingatkan diri.. Apa-apa sahaja yang berlaku pada diri kita, kembalilah pada yang Haq iaitu kepada yang memberi kita ujian ini. Bila kita redha, kita terima, Inshaa Allah kita akan okey.. kan? :)





3 SLE Supporters :):