Showing posts with label Back To Basic. Show all posts

Back To Basic

Bahaya la kan sekarang..

Baca kat news pun macam-macam sekarang . Banyak betul sekarang ni bab godam-menggodam ni. Tahu la sekarang ni ramai pakar IT,  tapi pakar sekarang pun, bukan nak buat kebaikan... Ilmu tu buat jenayah! Itu yang geram!

Yang menarik perhatian deno ada kes satu sindiket menggodam simcard dan smartphone! OMG! Bahaya! Zaman maju sekarang ni kan ramai orang simpan macam-macam nombor penting dalam simcard. Nombor IC,  nombor akaun bank.. Macam-macam!

Bagi deno la, we must back to basic !


Jangan la semua benda nak simpan dalam smartphone tu.. Sikit2 masuk tepon, sikit2 masuk tepon. Kita dah lupa dulu2 kita guna kertas kan :)

Back to basic, macam dulu2 kita simpan maklumat di dalam buku nota. Alamat, nombor tepon, IC,  akaun bank, semua kita tulis dalam buku nota kan.... Takde orang pun yang boleh tahu maklumat sulit kita sebab buku nota tu kita yang simpan, kita letak baik2 dalam almari, dalam beg kita.

Kalau setakat nombor tepon tu takpe la... Macam zaman sekarang ni semua duk simpan dalam smartphone, bila semua nombor akaun bank, no IC dan segala mak nenek nombor penting dalam smartphone tu, bahaya tuuuu

Yes memang la senang sebab pergi bank nak transfer, nak bayar tu, nak bayar ni.. Senang kan, tapi apa kata tulis je dalam kertas... Heeee ^^


**Hrmmm.. Sebenarnya sekarang semuanya bahaya kan.... All social networking bahaya cuma kita perlu berhati-hati .. Mintak kita semua dijauhkan daripada perkara2 yang tak baik....

Amin