Showing posts with label Beza Halia Dan Lengkuas. Show all posts

Halia VS Lengkuas

Siapa kat sini selalu tertukar halia dan lengkuas angkat tangan!! Deno nak share sikit macam mana halia dan lengkuas tu.. ^_^

Halia

Hali ni sangat femes dalam masakan melayu. Halia dapat mewangikan masakan^^ Kelebihan halia dapat membantu menghadamkan makanan, kurangkan keradangan sendi, buang angin.. Ubat-ubatan daripada halia jugak boleh mengawal sakit macam migrain, senggugut, batuk dan sesak dada

Cara nak kenal halia... warnanya ala-ala warna cream dan permukaannya/ kulitnya agak kasar sikit.. 

Lengkuas
Lengkuas pun boleh dikatakn selalu digunakan dalam masakan melayu. Lengkuas pun boleh kita guna untuk hilangkan bau daging ataupun ikan. Kelebihan lengkuas dapat membantu membersihkan darah, mencairkan kahak, menambah selera makan dan juga boleh kita guna sebagai ubat gosok untuk penyakit kurap.Cara nak kenal lengkus.. warnanya lebih cerah dan ala-ala cream kemerahan, pastu permukaan/ kulitnya lebih licin berbanding halia..


*Ha.... sekarang macam mana? dah dapat bezakan? bukan kaum wanita dan girl2 je kena amik tahu, kaum lelaki pun kena kenal tau.. Nanti mak/ isteri mintak tolong ambil halia, silap ambil lengkuas.. ekekek :p



p/s: harap2 lepas ni sesiapa yang tertukar tu dah tak tertukar lagi ya? :)