Showing posts with label Blogger. Show all posts

Choki

After 6 years!! I cannot believe it!


Honestly, Dayang Deno tak pernah terfikir pun akan dapat berjumpa dengan Choki, pemilik blog www.syauqirambles.blogspot.my! Check out his blog okeh :) Sebelum ini kami hanya berhubungan di dunia maya sahaja seperti Blog, Facebok, Twitter dan Instagram. Ya Allah 6 tahun! Selepas 6 tahun dapat bertemu Choki. Plan sekejap sahaja, kebetulan pula deno pun berada di KL.. Mulanya segan juga coz this is my very first time jumpa Encik Choki, tapi bila dah berjumpa lain jadinya coz Choki yang super friendly^^

Kami lunch bersama, banyak juga topic kami bualkan, like our life, interests, friends, family... Dah macam kawan yang lama terpisah kemudian bertemu kembali. Macam tulah gayanya haha!! .. Dan macam biasalah bila dah berjumpa we cannot stop talking, laughing and sharing!



Emm sekejap sahaja masa berlalu kan, tak sangka persahabatan selama 6 tahun di dunia maya dan Allah beri rezeki untuk berjumpa. It was a pleasure to meet you Choki, you really made my day! I'm so happy!  Thank you so much for always supporting me and Lupus Awareness.. Hopefully, panjang umur ada rezeki dapat jumpa lagi ya... Inshaa Allah :)

*Oh ya, good luck on your final year Choki! Ganbate Choki san!! 



Encik Pendekar

Belum tamat rupa-rupanya story @ SBB 2016 :)

Deno bukan sahaja bertemu blogger2 otai, dapat juga bertemu dengan encik pendekar. Sebut pendekar mesti terbayang pendekar2 zaman dahulu kala kan.. Tapi ini lain, ini pendekar moden iaitu blogger Pendekar Berkuda..

Deno tertanya-tanya juga, mana kuda encik pendekar ya.. hihii :p


Tak silap deno, mula kenal blogger PB di blog juga.. Last year barulah deno dapat tahu blogger PB yang berasal dari Pahang ini berkerja di negeri Terengganu rupa-rupanya... Negeri saya tuu hehe

First time bertemu blogger PB di Terengganu juga.. I thought blogger PB serius dan garang orangnya.. Tapi tidaklah, he's nice. 

Baru2 ini bertemu pula di blogger event SBB 2016. Busy betul blogger PB dengan kameranya hihik^^ Banyak juga gambar yang berjaya diburu, korang boleh lihat koleksi gambar SBB 2016 di blog beliau ya..

Terima kasih encik pendekar wefie bersama saya^^



Ter Senyum?


Kisah last two days waktu event Sepetang Bersama Blogger & Yeo's 2015.. Excited dapat jumpa Uncle Gedek!^^ Alkisahya nak buat wajah serius sama macam Uncle, tapi entah kenapa nak senyum and gelak je.. Agaknya sebab happy sangat dapat jumpa Uncle!

Hasilnya.. Dapatlah picture Uncle dan Dayang Deno yang terrr senyum. Wajah serius Dayang Deno tak jadik! Uncle maintain je. Hihiii.. Sorry Uncle.. Takpe2 next time saya cuba buat sehabis serius and berkerut.. hehe....


Bertemu Blogger Broframestone

Tersebutlah kisah pada suatu hari..

Hehe.. Bila sebut Broframestone, semua kenal kan.. Lebih-lebih lagi kita di dalam komuniti blogger, for sure ramai kenal blogger Broframestone. Beliau salah seorang blogger yang femes kat negara kita kan^^ Deno kenal Bro agak lama, tapi sebelum ni biasa contact kat alam maya je :)

Alkisahnya bermula semasa deno join event Floria di Putrajaya.. Last day event pada 7 Jun yang lalu, Bro ada pergi ke Floria, Putrajaya!! Ohmaiii deno pun terkejut sebab tak expect pun Bro betul-betul datang .. hihik^^ First time jumpa, rasa segan act.. hehe.. tapi okey coz Broframestone yang friendly :)


Bro pun ada update kat SINI. Deno pula baru berkesempatan update blog hari ni, hihi :p

Waktu bro datang, deno baru je siap melukis. Tak sempat Bro nak tengok deno lukis... Lahaiii sian kat Bro, tapi kami sempat berbual santai sekejap. Terharu deno... even Bro busy dan ada hal, Bro singgah sekejap di Floria jumpa deno.. Bro juga antara blogger yang support Dayang Deno dan Lupus Awareness :) Tak puas act coz sekejap je.. But takpe inshaa Allah nanti jumpa di Event Blogger pula^^ 

Oh ya korang, Dayang Deno join event blogger this 13 Jun 2015, nanti kita semua jumpa kat sana ya ^_^


**Thank you Bro :)


Rindu #Part2

Dalam entri sebelum ni, deno cakap rindu .. Entri ni pun sebab rindu..



Ermm.. act banyak sangat story yang deno nak taip cerita kat sini. Banyak sangat sangat. Tapi tak sempat, tu je. Macam deno cakap sebelum ni, deno nak cuba jadi konsisten update and blogwalking sket2 macam sebelum ni.. Tapi bulan ni aduhaiii, deno busy sikit.. Drawing pun tak siap lagi. Deno ada join doodle event last week, and next event bermula esok *30 Mei

Event Floria di Putrajaya bermula 30 Mei - 7 Jun 2015. Deno melukis kat situ, tapi deno just ada kat sana pada weekend:  30, 31 Mei and 6,7 Jun.  Deno dan kawan2 kat sana.. Weekday deno rest... Nak join semua 9 hari,  tak larat sebab dengan keadaan deno dialisis, dengan kesihatan macam ni memang tak larat.. Weekend okey sikit. Abah beri 'greenlight' join event ni, yay!^

Rasanya after 20 Jun, release sikit. Inshaa Allah.. Dayang Deno pun rindu kawan-kawan blogger! ..... and mungkin deno akan join event blogger 13 Jun nanti.. hhi.. ada rezeki jumpalah kita nanti :)


**rinduuuuu



4000 Followers

Alhamdulillah...

Blog www.dayangdeno.com dah mempunyai 4000 followers! Tahun ni blog deno berusia 6tahun dan tahun ke 6 inilah deno dapat 4000 followers :) Sekejap je kan, rasa macam baru semalam belajar buat blog.. hihik^^

Act deno tak sedar pun bila dah sampai 4000 tu.. Tak sempat nak printscreen.. Aduhaii.. Apa2 pun, terima kasih korang yang sentiasa support Dayang Deno.. Even deno banyak bebel je dalam blog ni, just simple personal blog yang tiada apa2 istimewa.. terima kasih korangg!! *love*

Oh ya, followers ke 4000 blog deno ialah blogger Fara Nabilah! Fara merupakan blogger baru dalam dunia blog.. Apa lagi korang, jom kita terjah blogger --->> Fara! :D


*muahh nah tangkap flying kiss sorang satu! :D


Promote Bloggers #Part6


Sekejpa je dah sampai Part6 :) Jom letak link koang kat ruangan komen.. Then nanti deno masukkan dalam list ikut giliran... Bagi yang dah join tak perlu letak link ya, kita beri peluang kat geng2 yang belum join :)\


x x x x x x x x x x x



Promote Bloggers #Part5


Dah sampai Part5! Nak join sennag je, korang tinggalkan link kat ruangan komen ya.. Bagi yang dah join tak perlu letak ya, kite beri peluang kat kekawan bloggers kite yang belum join ya ^^ Jom kita mengeratkan ukhwah :)


x x x x x x x x x x 



Promote Bloggers #Part4


Part 4! Senang je kalau korang nak join just letak link kat ruangan komen. Kalau dah letak sebelum ni tak perlu la ya, kita beri peluang pada rakan blogger lain pulak eh korang .. :)

Promote Bloggers #Part2


Promote bloggers part two pula! Pada sesiapa yang belum letak link, korang boleh letak link kat komen ya.. Jom kita bersantai blogwalking, sambil tu boleh folo sekali... ^_^

1- http://malihahmunirah.blogspot.com/
2- http://suzlinazreena.blogspot.com/
3- http://www.kioskvitamin.blogspot.com/
4- http://www.ummihealthy.com/
5- http://nad-lifeisfun.blogspot.com/ 
6- http://amirkhalis.blogspot.com/
7- http://amad-jalanan.blogspot.com/
8- http://mymatatajam.blogspot.com/
9- http://solehahshamsuddin.blogspot.com/
10- http://myownlifemyself.blogspot.com/
11- http://mursyidaaz-zahra.blogspot.com/
12- http://chenta-taugeh.blogspot.com/
13- http://www.bloggerlelaki.com/
14- http://www.semutrajin.com/
15- http://abdulwalidali.blogspot.com/
16- http://sharifahamarina.blogspot.com/
17- http://www.syazwani30.blogspot.com/
18- http://nurulhidayahpeace.blogspot.com/
19- http://nadirahbtmohamad.blogspot.com/
20- http://whatever-ville.blogspot.com/


p/s: Promote Bloggers @Part1

Promote Bloggers #Part1


Deno nak promotekan blog korang! Pada yang belum letak link, boleh letak link kat SINI :)

Deno akan publish entri promote blog ni setiap 4 atau 5 hari^^ Jommmmmm.. Sambil bersantai tu apa kata sama2 kita mengeratkan ukhwah sesama bloggers.. Jangan lupa folo sekali...! Hihiiii ^_^

Promote Bloggers #Part1

1- http://cikrosez.blogspot.com
2- http://syafikaghazali.blogspot.com
3- http://dewqracintakita.blogspot.com
4- http://mynameishafizah.blogspot.com
5- http://www.djmgroup.com.my
6- http://www.dhiyaafraabella.com/
7- http://leprecious-nineplus-two.blogspot.com/
8- http://greenhousera.blogspot.com/
9- http://mamapapaamir.blogspot.com/
10- http://girangdottaeminmuch.blogspot.com/
11- http://www.sofiasulaiman.blogspot.com/
12- http://siszetty.blogspot.com
13- http://funmemoryera.blogspot.com/
14- http://sibodohjangankacau.blogspot.com/
15- http://smilingsafieqa.blogspot.com/
16- http://muslimahad-deen.blogspot.com/
17- http://rahsiahatikuyangtidakkufikirkan.blogspot.com/
18- http://www.aimiemokhtars.com/
19- http://aisyahkz.blogspot.com/
20- http://st0ryab0utprincess.blogspot.com/


p/s: selamat blogwalking^^


Budoxe Lee

Ahaks. Phewww baru sekarang dapat buat entri ni. Ok, sebenarnya deno nak kenalkan korang semua dengan sorang blogger yang kreatif! Blogger tersebut ialah Budoxe Lee :)

Deno pernah ber"art trade" dengan Budoxe, his art super...... amazing! Biasanya Budoxe akan lakar dulu then dia akan transferkan ke satu lagi software, then warna, hasilnya memang cantik! Deno pun tak kreatif macam Budoxe... Ok jom kita lihat hasil seni Lee ~

Awak.... Saya ambil sikit karya awak letak sini ya :)









ini paling special sebab Budoxe lukiskan untuk deno.. muhehehehe .. cantik kannnn :)



Super duper awesome..! :) Deno nak letak semua gambar kat sini nanti kena babap dek Budoxe pulak... Heeeee ^^ So, apa kita semua terjah blogger Budoxe Lee sambil mecuci mata dengan art yang super kreatif!! Jom kite terjah ---->>>> Budoxe Lee


Bersantai Bersama Bloggers

Last sunday, deno bertemu rakan-rakan blogger di Paddington House of Pancake di The Curve. Sebenarnya dah agak lama plan dengan kak ainim, baru sekarang berkesempatan. Deno bersama kakak deno, kakhanna. Kakhanna jadi peneman deno.. Heheh..

Pukul 10.30pagi, deno berjumpa juga dengan mereka yang selama ni hanya kenal melalui alam maya... Deno bertemu dengan blogger Ainim Suju, Sally Samsaiman dan Aisya Ahamad


Mula-mula sampai sangat nervous. Maklum sahaja first time jumpa. Tapi dengan kemesraan Kak Ainim, Sally dan Aisya, terus hilang nervous deno :) Tak sangka, Aisya sama umur je dengan deno. Paling muda di antara kami ialah Sally ^^ Banyak yang kami bualkankan, walaupun baru 1st time kami jumpa, dah rasa macam lama kenal! Inilah penangan blogger^^










Dari satu topik ke satu topik kami berbual. Paling yang menggelikan hati bila bercakap tentang kaksenduk yang kelakar. Sampai kak hanna pun ketawa sama, hihihi ^^ Hmm.. Sebenarnya deno nak stay lebih lama tapi terpaksa minta diri lebih awal sebab deno perlu buat CAPD pula.. Kenangan yang takkan dilupakan :)


p/s: insyaallah nex time jumpa lagi ^^



Terminologi Blog

Istilah-istilah dalam dunia blog!^^

Kalau nak berkecimpung dalam dunia blog, kita perlu biasakan diri dengan istilah blog sebab korang akan banyak jumpa istilah-istilah ni semasa online^^


ANONOBLOG
- Blog yang kita tak tahu pemiliknya dan biasanya hanya guna nama pena

AUDIOBLOG
- Blog berasaskan audio

BIZ BLOG
- Blog bisnes

BLAWG
- Blog yang ditulis oleh peguam atau yang terlibat dengan perundangan

BLARGON
- Slanga blogging

BLOGGIES
- Anugerah Blogging tahunan yang tampilkan undian talian dan sambutan dalam beberapa kategori

BLOG MUTE
- Individu yangBlog sekali-sekala

BLOGROACH
- Pembaca yang terus-menerus meninggalkan komen dengan cara yang tak menyenangkan di web blog sebab tak setuju dengan kandungan post.

BLOGATHY
- Tak kisah dengan kandungan post hari tersebut

BLOGSNOB
- Blogger yang tak menerima komen selain kawan-kawannya.

BLOGSPOT
-  Pelayan hos Blog yang dijalankan oleh Blogger.com

BLOGOHOLIC
- Blogger yang terlalu gemar Blogging

FLOG
- Blog yang ada penulis kedua. Ada penulis lain selain pemilik sebenar. Selalunya digunakan oleh Blog Korporat



p/s: anda yang mana satu? hehe

Kotak Komen Berwarna

Perasan tak? Siapa yang rajin komen mesti perasan.... hehe... kotak komen deno ada warna :)


Deno rasa macam kosong sangat kotak komen ni sebab putih je, rasa nak buat menarik sikit.. Terima kasih kepada blogger otai kita >> HasrulHassan kerana berkongsi tutorial. Deno baru je tanya, terus dapat feedback tutorial kotak komen berwarna ni... Terima kasih buat blogger HasrulHassan


p/s: deno pilih warna light pink, sama warna dengan background post title :)


Membantu Menyelamatkan Blog Kisah Si Diary

Malam sebelum deno bertolak ke johor, tiba-tiba deno dapat mesej daripada blogger Kisah Si Dairy (kakida). Rupa-rupanya kakida ada masalah berkaitan blog. Korang boleh baca di entri kakida di SINI

Masa tu, deno terus ke blog Kisah Si Dairy.. Semua berterabur, template hilang! masa tu dah fikir dah nak buat apa sebab deno tak simpan header tu dulu.. Kesian kak ida, jadi malam tu juga deno tolong edit blog kakida jadi elok semula^^

Tapi kali ni deno  edit simple je, dah takde kerawang.. Tapi deno cuba buat macam tema asal iaitu tema soft pink :)

Blog Kisah Si Dairy sebelum masalah

Blog Kisah Si Dairy selepas dilanda masalah

Blog Kisah Si Dairy selepas diedit kembali oleh deno

Alhamdulillah, kak ida suka walaupun simple dan tak sama macam dulu.... Kakida next time hati-hati ya :)


p/s: gembira dapat membantu blogger Kisah Si Dairy

Sepetang Bersama Blogger MiaLiana

Minggu lepas, hampir seminggu deno di Johor Bharu. Deno ada menyertai program Walk-A-Payung di Skudai^^ Deno sebenarnya dah lama berhajat, kalau ke JB teringin berjumpa dengan blogger MiaLiana

Deno tinggal di rumah kaklong deno di Setia Tropika, selepas confirm kakmia boleh datang ke Setia Tropika,  akhirnya pada 29 September 2013 deno dapat berjumpa dengan kakmia :) Bestnyaaaa!!! Excited sangat-sangat bila tahu kakmia boleh datang jumpa deno.... *senyum sampai ke telinga

Kami berjumpa di KFC Setia Tropika. Kami pun makan kat situ :) Seronok dan happy dapat jumpa kakmia, kakmia datang bersama suami dan si comel Sofia. Kakmia sangat baik dan peramah, suami kakmia pun sama :) Kami baru berjumpa tapi deno rasa macam dah lama kenal sebab kakmia dan suami sangat-sangat friendly! Sofia pula comel! Geram deno... hihi^^ Walaupun hanya sejam bersama, banyak juga kami berborak.. Heeee^^

dah macam kuih pau terlebih masak pipi deno.. hihik^^ itu la kesan ubat deno, ubat prednisolone (steroid)

masa ni opie tengah makan roti... hihi... 

kakmia dan deno :)

Ikut hati deno nak lebih lama dengan kakmia tapi masa tak mengizinkan.. Macam biasa, deno perlu buat CAPD.. Rawatan yang wajib deno buat 4 kali setiap hari... Deno happy sangat dapat jumpa kakmia, deno harap satu hari kita dapat berjumpa lagi ya kak ^_^


p/s: tercapai hajat nak jumpa kakmia :)


HELP!!!

Help!!




Nampak tak? Sedangkan deno dah update dua entri selepas Segmen Bloglist Oktober Zamani Abe, tapi entri tak keluar walaupun selepas 12 jam!

Sesiapa yang ada blog dayangdeno di bloglist, korang tolong remove link deno, then letak balik ya... terima kasih :)


p/s: dulu blog kakdiana pun jadi macam ni, then deno remove dan letak balik, baru okey :)


Zine : Life Ain't A Fairytale


Teenager Housemaid / M/ IU / Adik / Zehan Ilyana / Tanpa Nama Puteri


ZINE : Life Ain't A Fairytale

Aku, Gadis Itu
Dia, gadis yang sentiasa cuba untuk berdikari. Dia, gadis yang bila ada masalah tidak mampu meluahkan rasa. Dia, gadis yang senitasa cuba untuk bertahan walau sakit tidak terperi.. cont...

She
She's the one who believed me, when I had doubt with myself... cont...

He
I never know what to say about him. I never know how I can describe him.. cont..

Single Simple, Double-Trouble
Orang selalu kata.. "single simple, double trouble" Tapi mereka sangat suka dapat trouble,sebab selalunya mereka tak boleh hidup secara simple untuk masa yang terlalu lama.. Cont..


....................


Banyak lagi yang menjadi inspirasi, banyak yang membuat deno beremosi.. Dia, adik blogger zehan ilyana.. Seorang yang sangat tabah, menjadi inspirasi. 



Jika mahu dapatkan Zine Life Ain't A Fairytale, boleh contact zehan :
email : iuthemagnifique@gmail.com


p/s: life ain't a fairytale :')



Cara Saya Balas Jejak Blog



Macam mana deno balas jejak blogger2 yang lain?

Biasanya deno akan ke blog yang komen2 dulu, kemudian bloglist kat sidebar... pastu blog yang rajin update ^^ Kadang2 deno balas jejak , tapi tak komen.. Bergantung atas masa juga, bila ke"busy"an melanda, mesti blogwalking laju2 :)

Ada masa lebih sikit, barulah deno melawat2 blog di Bloglist Deno dan chatbox... ^_^




p/s: salam jumaat semua.... :)