Dayang Deno: Blood Test
Showing posts with label Blood Test. Show all posts
Showing posts with label Blood Test. Show all posts

10.11.14

Pengsan Kot
November 10, 2014 11 Comments

Baru berpeluang update blog
Hari ni lepas balik hospital "pengsan" kot

Kepenatan yang melampau
Asalnya plan nak rest jap je..
Tak jadi jugak.. "Pengsan" terus
Bangun pun rasa tak larat je..
Tu pun tadi nasib baik terkejut sebab nak buat CAPD
Tadi blood test boleh tahan gak... huhu

Hahah tetiba teringat komen kak Diana tadi
"Kalau kena cucuk duatiga kali sekeh2 dia"
Hahaha komen kak Diana memang taksah kalau tak kelakar
Mesti deno gelak.. kak Diana blogger yg deno kenal since 2010 
Since Maisara belum ada ada adik lagi...^^


Reading Time:

1.7.14

Bertahan
July 01, 2014 10 Comments

Akisahnya semalam deno ke hospital untuk blood test. Macam biasa sebelum jumpa my doctor next week (10 Julai 2014), kena buat blood test dulu. Tak sangka pulak kali ni "dracula" sedut banyak darah.. 8 blood tube!

Gulp. Risau gak kena inject banyak kali sebab urat2 deno halus! Alhamdulillah sekali je, nurse masukkan needle "dalam"sket.. Takpe la asalkan sekali je kena inject. hiihi^^ Darah keluar smooth je... Then balik dari hospital mcam-macam rasa ada.. Rasa loya, macam  nak muntah, sakit perut, badan pun rasa tak best. Jadi berpeluh-peluh.. Rasa tak sihat tapi tahan punya tahan punya tahan dapatlah bertahan sehingga tiba waktu berbuka puasa .. Alhamdulillah ^^


p/s : harap result darah baik-baik je.. to mr. SLE "tidur"lah seperti sleeping beauty ya ^^


Reading Time:

14.4.14

Banyak Kali
April 14, 2014 3 Comments
Fuh.... Penatnya badan ni, hari ni cuaca yang teramat panas!
Nak jalan pun sampai tak larat tadi....


Rasa semacam je...

Tadi deno ke hospital lagi.. Then tadi nurse cakap malam esok puasa untuk blood test lusa, 29 April nanti puasa lagi untuk blood test. Bulan ni sahaja 2 kali blood test, nanti bulan Mei blood test lagi! Adusss nampaknya banyak kali la nak kena "derma darah" kat nurse... Dah la HB (hemoglobin)  deno 7.3 je... Harap2 HB cepat la naik balik, dah terasa kesan HB low. Selalu rasa semput dan penat..


p/s: sampai rumah rasa heaven.... betul la rumah itu syurgaku.....


Reading Time:

19.3.14

Repeat Blood Test
March 19, 2014 4 Comments
Baru sempat ngadap blog ni^^ Semalam deno ke hospital untuk repeat blood test ... Baru-baru ni result tak berapa "cantik", dengan HB low, fosfat tinggi, calcium low.... Jadi doktor nak tengok balik result darah....

- gambar hiasan -

Nurse tahu je deno ni urat-urat halus.. Dia cari kat tempat urat besar sikit, dah la tempat tu sakit... Aduyaiiiii sabor je la... Nasib baik la satu tiub je. Kalau blood test biasa, perlu lebih dari 5 tiub. Pernah 10 tiub, kalau masuk wad lagi banyak, macam-macam test.. Macam mana la HB tak low, asyik bagi darah je kan... Hihi......


p/s: harap2 result makin baik^^
Reading Time:

28.10.13

10 Blood Tube For Today
October 28, 2013 17 Comments
Pheww... baru update, badan letih hari ni..

Pagi tadi ke hospital, ramai betul patient.. Sampai penuh orang kat luar.. Patient je dalam bilik dengan nurse. Deno? deno macam biasa sampai sana terus jumpa nurse. Nurse dah nampak deno, terus beri deno blood tube.. Erk, terkejut deno! Banyaknyaaa! Hwaaaa.....

10 blood tube for me

Mati la deno...! Then nurse cakap 
"takpe, kita amik dulu darah dayang dulu, pastu kita tengok dayang mati ke tak.. hihi.. "

Akak buat lawak pulak, dayang dah nervous gila-gila sebab biasanya kalau banyak, memang kena cucuk banyak kali ni sebab urat deno halus! Susah nak dapat... baru je nurse tengok lengan.. Tiba-tiba.." dayang...!!! mana urat kamu,,?! "

Seperti yang deno agak, 3 kali cucuk baru dapat, itu pun dah guna butterfly needle yang paling halus!

First - lengan kiri : darah tak keluar langsung
Second - lengan kanan : dapat darah hanya untuk satu tube, then terus lebam
Third - lengan kiri kembali : nurse cucuk dalam sikit, yeay! penuh 2 syrinx!

Pheww.. lega sangat-sangat hanya 3 kali :) Balik rumah tiba-tiba je badan rasa letih sangat.. Alhamdulillah sekarang dah okey^^


p/s: sepanjang deno sakit 14 tahun ni, semua nurse baik dan macam kakak-kakak deno dah... alhamdulillah semua faham deno sakit macam mana, siap dapat "special service"! hihi.... ^_^


Reading Time: