Showing posts with label Bonda. Show all posts

Ma

Ma..

Kita panggil ibu kita dengan panggilan"ma"


Ma tegas.. lebih tegas daripada abah.. tapi ma sangat penyayang.. ma kita best,  ma sporting, apa kita nak mesti ma support, ma bagi je greenlight.. tapi ada hadnya, ada sesetengah perkara memang tak boleh sebab kita sakit.. ma memang tak bagi kita bersukan, buat keje berat-berat.. kadang2 kita nak tolong kemas rumah pun ma tak bagi, tapi kita degil kita buat jugak.. heee sorry ma... ma pun selalu pesan, kita sakit tak sama macam orang sihat, kita kena jaga betul2 diri kita sebab kita mudah jatuh sakit.. kita sakit masa muda lagi, umo 10tahun kita dah sakit..

masa tu kita selalu marah-marah sebab semua perkara tak bleh buat.. masa tu kita pun selalu nangis ... kita duk dalam rumah je, kita tak boleh main kat luar.. then kita selalu kena pegi hospital.. tu buat kita sedih.. kesian ma dan abah kena sabar ngan kita masa tu.. tapi masa tu kite kecik lagi, kita budak lagi, masih kanak-kanak2 ribena lagi.. kite tak faham.. nasib baik sekejap je kita jadi macam tu, lama-lama kite boleh terima kite sakit bukan sakit biasa.. tak boleh nak jadi macam kawan-kawan yang lain, kita ingat ma pesan kita kena banyak sabar sebab orang sabar Allah sayang ... kan ma :')

kat hospital, ma and abah selalu jaga kita.. tapi banyak ma yang jaga kita.. hari2 ma tunggu and jaga kita kat hospital.. bila kita sakit ma tak boleh tidur, ma selalu tanya kita ... kita nak makan apa.. sebab kita memang susah makan dari dulu2 lagi.. ma sanggup masak atau belikan bila kita nak makan.. asalkan kita makan.. ma susah hati bila kita tak makan.. pernah satu ketika, kita makan nasi.. then ma senyum je sembil tengok kita makan.. bila kita tanya kenapa ma tengok kita makan, ma cakap "ma suka adik makan, ma rasa happy adik makan" .. kita rasa nak nanges masa tu jugak.... maafkan kita, ma.. kita selalu susahkan ma... T_T

kita tak lupa masa kita sakit teruk.. ma tak tidur jaga kita... kat ICU pun sama, kita memang tak bleh cakap masa sedar kat ICU tu... sebab ada wayar dalam mulut..badan kita penuh wayar.. kita nampak ma, abah tapi kita tak boleh cakap, tak boleh gerak.. sian ma.. kita banyak menyusahkan ma dangan sakit kita.. maafkan kita, ma.. kita pun taknak sakit macam ni, tapi Allah nak bagi kita sakit ni, nak uji kita... kita kesian kat ma dan abah ulang alik hantar kita ke hospital, dari kita kecik lagi.. then ma abah hantar kita ke sekolah sejak kita sekolah rendah sampai masuk U..  abah tak jemu hantar kita.. kita tak boleh tinggal kat asrama sebab sakit kita ni.. 

ma sentiasa support kita bila kita nak belajar.. ma tak halang, cuma ma risau bila kita kuat belajar, kita mesti jatuh sakit sebab kita tak boleh terlalu penat, kita tak boleh stress sebab sle mesti aktif.. tapi kita degil, kita nak dapat result terbaik so selalu tak cukup tido sebab study.. alhamdulillah akhir tahun 2012 kita tamat juga belajar selepas 4sem kita tangguh belajar sebab sakit.,, itu pun last sem kita amik exam kat hospital.. tangan sakit ngan jarum tapi gagahkan diri buat exam atas katil.. masa tu kita nanges sampai bengkak mata sebab sakit, plus sebab kita risau .. kita sekarang kerja kat umah, kerja sendiri je.. sebab susah kita nak kerja ngan orang.. kita buat  rawatan capd, 4 kali pulak tu setiap hari... dah 14tahun kita ngan rawatan tu.. orang bukan senang nak faham kita.. kita pun selalu sakit2, sakit yang tak tentu masa.. zaman belajar pun kitalah student yang paling banyak MC... ma lebih senang hati anak bongsu ma ni ada kat rumah.. senang if ada apa-apa berlaku kat kita...

kita faham.. apa2 je nasihat ma kat kita semuanya untuk kebaikan kita..  sebab ma sayang kita.. sampai hari ini kita masih bersama ma, ma ada depan mata kita hari-hari.. kita nak tidur, ma ada,, kita bangun tidur ma dah siapkan makan.. kita suka main dengan ma, kita suka geletek ma, kita peluk-peluk ma, kita cium ma.. yang paling best kita main game lawan dengan ma score siapa paling tinggi.. ma memang best, ma selalu buat kita happy :)

ma..adik bersyukur adik dapat seorang ibu seperti ma, adik bersyukur dilahirkan sebagai anak ma. berkat sokongan dan doa ma, adik masih di sini .. terima kasih ma atas segalanya..


Ya allah.. ku mohon padaMu berikanlah aku kejayaan, murahkan rezekiku, berikanlah kesihatan yang berpanjangan kepadaku, panjangkan umurku agar dapatku balas jasa bondaku yang tercinta dan dapatku jaga bondaku suatu hari nanti... amin.


selamat hari lahir bondaku..
tiada apa dapat adik berikan selain doa buat ma tersayang..
adik cinta sayang ma till jannah ...... you're so amazing ma :')

p/s: hari ni birthday my mom