Showing posts with label Cara Buat Gambar Bergerak (animated gif). Show all posts

Tutorial : Cara Buat Gambar Bergerak (animated GIF)

Pagi2 sebelum buat CAPD,, jom kita belajar buat animated GIF yang mudah! Sebelum tu, korang mesti ada software photoscape!^^

Ok, mula2 korang mesti lukis gambar.. Pastu lukis la ada part yang berubah-ubah sebab nanti nak bagi gerak2 kan? Haaaaa.... macam kat bawah ni, deno lukis budak lelaki yang sedang main bentuk2 mulut.. ekekek :p *klik gambar untuk lebih jelas!



1. Okey, dah siap lukis kan... Then korang open Photoscape dan pilih Animated GIF

2. Klik Add > Add a photo. 

3. Korang pilih gambar yang pertama.. Kemudian, next gambar.. Buat macam step 1 : Add > Add a photo > Pilih gambar... sampai la semua gambar tersusun macam rajah di bawah ni

4. Gambar dah bergerak-gerak kan? Okey, sekarang korang bolehlah nak adjust display time.. nak laju atau perlahan.. Klik "change display time"

5. Selepas dah set display time, dah puas hati gerak2 tu.. Korang boleh Save as gif! Siap!

inilah hasil animated GIF yang simple daripada deno ~




p/s: selamat mencuba^^