Dayang Deno: Cara Buat Scroll Bar Bercorak
Showing posts with label Cara Buat Scroll Bar Bercorak. Show all posts
Showing posts with label Cara Buat Scroll Bar Bercorak. Show all posts

16.10.13

Tutorial : Scroll Bar Bercorak
October 16, 2013 3 Comments
Sebelum ini scroll bar berwarna part 1 dan part 2, kali ni lain sikit sebab scroll bar ni kita boleh letak corak. Maksudnya apa2 corak je. Coding je berubah sikit^^ Jom kita buat!^^

1. Log in > Dashboard > Template > Edit HTML

2. Tekan Ctrl F dan search kod bawah ni :
body {

3. Dah jumpa? ok good! Sekarang copy kod bawah ni pula
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical {
height:15px;
background-image:url(URL scroll bar);
}
::-webkit-scrollbar {
width:8;
height:10px;
background:#FFFFFF;
margin-right:5px;
}
4. Then, korang paste di bawah step ke 2 tadi. Paste selepas penutup body " } ". Contoh macam kat bawah ni:
body {
anak-anak kod
}
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical {
height:15px;
background-image:url(URL scroll bar);
}
::-webkit-scrollbar {
width:8;
height:10px;
background:#FFFFFF;
margin-right:5px;
}
Biru : URL scroll bar (apa2 corak korang nak letak kat scrollbar)
Merah : Background scroll bar, warna boleh cari di SINI

5. 5. Preview, kalau takde error korang boleh Save Template. :)

p/s: kalau tak faham boleh tanya deno ya^^



Reading Time: