Showing posts with label Cara Buat Scroll Bar Bercorak. Show all posts

Tutorial : Scroll Bar Bercorak

Sebelum ini scroll bar berwarna part 1 dan part 2, kali ni lain sikit sebab scroll bar ni kita boleh letak corak. Maksudnya apa2 corak je. Coding je berubah sikit^^ Jom kita buat!^^

1. Log in > Dashboard > Template > Edit HTML

2. Tekan Ctrl F dan search kod bawah ni :
body {

3. Dah jumpa? ok good! Sekarang copy kod bawah ni pula
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical {
height:15px;
background-image:url(URL scroll bar);
}
::-webkit-scrollbar {
width:8;
height:10px;
background:#FFFFFF;
margin-right:5px;
}
4. Then, korang paste di bawah step ke 2 tadi. Paste selepas penutup body " } ". Contoh macam kat bawah ni:
body {
anak-anak kod
}
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical {
height:15px;
background-image:url(URL scroll bar);
}
::-webkit-scrollbar {
width:8;
height:10px;
background:#FFFFFF;
margin-right:5px;
}
Biru : URL scroll bar (apa2 corak korang nak letak kat scrollbar)
Merah : Background scroll bar, warna boleh cari di SINI

5. 5. Preview, kalau takde error korang boleh Save Template. :)

p/s: kalau tak faham boleh tanya deno ya^^