Showing posts with label Cara Buat Scroll Bar Berwarna. Show all posts

Tutorial : Scroll Bar Berwarna Part2

Sebelum ini deno ada kongsikan tutorial scroll bar berwarna. Kali ini scroll bar pun berwarna jugak tapi hasilnya macam ni :

1. Log in > Dashboard > Template > Edit HTML

2. Tekan Ctrl F dan search kod bawah ni:
]]></b:skin>

3. Dah jumpa? Ok good. Sekarang copy kod bawah ni pula :
::-webkit-scrollbar {height:12px;width: 12px;background:#FFFFFF ;}

::-webkit-scrollbar-thumb {background-color:#F6CEEC ;-moz-border-radius: 10px;border-radius: 10px;border: 1px solid #FFFFFF;

Pink : background scroll bar
Biru : warna scroll bar
*korang pilih warna di SINI

4. Paste kod tu (step3).... ATAS  kod  ]]></b:skin>

5. Preview, kalau takde error korang boleh Save template :)


p/s: kalau tak faham boleh tanya deno ya *scroll bar berwarna hanya menjadi pada pengguna google chrome sahaja