Dayang Deno: Cara Buat Scroll Bar Berwarna
Showing posts with label Cara Buat Scroll Bar Berwarna. Show all posts
Showing posts with label Cara Buat Scroll Bar Berwarna. Show all posts

16.10.13

Tutorial : Scroll Bar Berwarna Part2
October 16, 20131 Comments
Sebelum ini deno ada kongsikan tutorial scroll bar berwarna. Kali ini scroll bar pun berwarna jugak tapi hasilnya macam ni :

1. Log in > Dashboard > Template > Edit HTML

2. Tekan Ctrl F dan search kod bawah ni:
]]></b:skin>

3. Dah jumpa? Ok good. Sekarang copy kod bawah ni pula :
::-webkit-scrollbar {height:12px;width: 12px;background:#FFFFFF ;}

::-webkit-scrollbar-thumb {background-color:#F6CEEC ;-moz-border-radius: 10px;border-radius: 10px;border: 1px solid #FFFFFF;

Pink : background scroll bar
Biru : warna scroll bar
*korang pilih warna di SINI

4. Paste kod tu (step3).... ATAS  kod  ]]></b:skin>

5. Preview, kalau takde error korang boleh Save template :)


p/s: kalau tak faham boleh tanya deno ya *scroll bar berwarna hanya menjadi pada pengguna google chrome sahaja


Reading Time: