Showing posts with label Cure Lupus. Show all posts

Invisible


Sekarang nak bebel mengenai SLE/ Lupus. I'm SLE LN class IV since 1999. Masa tu Lupus sangat rare. Sekarang dah makin famous Mr. SLE tu... hihi.. Tapi sekarang pun still ada yang tanya.. **SLE? Lupus? Apa tu? 


Tahukah anda Lupus is invisible? Mengapa ia dikatakan invisible illness? Kerana memang orang tak nampak dengan mata kasar.. "Dia" bersembunyi di dalam badan patient. "Dia" macam biskut chipsmore, sekejap ada sekejap tak ada... Realitinya memang "dia" sentiasa ada dalam badan petient... Yang bahayanya bila "dia" aktif, "dia" boleh serang apa sahaja organ patient. Kemudian terjadilah kerosakan pada organ2 yang boleh mengakibatkan kematian.... Once "dia " aktif, dah macam peperangan la. Patient mesti bersiap untuk serangan "dia". Paling teruk dapat la percutian di ICU dan deno dah pernah rasa "percutian" tu.. Bukan sekali .. In my case, "dia" pernah attack otak, sendi, darah, jantung, dan kidney. Paling teruk kidney la.. Kidney dua2 rosak. Jahat kan "dia"? 


Satu lagi, bila dah INVISIBLE .... Hmmmm it's hard to explain. Ye la kan, orang nampak kite2 ni sihat je. Kalau bab kena kata macam-macam tu dah lali dah... Macam-macam orang cakap sebab nampak pada luarannya nampak biasa, nampak sihat. Kalau ayat pura-pura sakit tu selalu dapat. Hati ni kalau boleh tengok, banyak sangat luka sebab dek mulut orang yang takde insurans. Tapi simpan je rasa sakit hati, geram, sedih.. Thanks to my beloved family, bff, doctors, Lupus friends yang selalu support  Itulah manusia kan, suka judge orang.


Kami ni patients bukan je perlu kuat untuk berperang dengan "dia", tapi perlu kuat dengan orang ramai. That's why kebanyakan Lupus patient ni kuat sebab bukan dugaan sakit je, tapi dugaan dengan orang persekitaran yang tak faham.

**Lupus, learn about it 



No Matter ....


✿ ✿ ✿ HOPE ✿ ✿ 


LUPUS..
learn about it

>> click here <<


p/s: seorang demi seorang rakan Lupus telah "pergi"... but i don't wanna lose hope ..