Showing posts with label Dialisate CAPD. Show all posts

Stok Dialisate CAPD Untuk Bulan November Dan Disember

Dialisate CAPD dah sampai! :)


Sejak pihak hospital hantar terus ke rumah beberapa bulan yang lalu, ringan sikit beban abah.. Tak perlu abah sewa lori, angkat kotak-kotak air ubat yang berat ni...

Kalau dulu, bila sampai waktu ambil air ubat ni, mesti kena cari lori sewa untuk ambil ai-air ubat ni sebab banyak.. Kalau kereta tak muat, paling kesian kat abah, kena angkat kotak-kotak ni .. Kalau korang angkat dalam 10 kotak, nescaya korang sakit pinggang/ lenguh pinggang...Muhehehe.. Berat sangat! 

Deno kalau nak angkat pun sakit pinggang.. Deno pernah angkat sendiri tapi kena marah .. Deno tahu abah taknak deno sakit.. Abah pernah cakap "tak payah mintak tolong, ini memang tugas abah".. terharu dengar abah cakap macam tu.. :')


p/s: total bulan ni 40 kotak^^


Ambil Stok Dialisate Di Hospital


Air dialisate CAPD dah kurang..

awal pagi tadi abah dan deno ke hospital..
unit nefro bukak hari sabtu.. jumaat je tutup..

ini keadaan dalam stor bekalan air dialisate untuk CAPD patient.. dalam ni pun dah kurang sebab stok belum sampai dari kl.. biasanya sangat penuh sampai nak masuk pun susah...

deno guna dialisate daripada company Baxter.. kotak-kotak ni berat tau! deno pun tak larat, abah la yang angkat dan pikul sorang-sorang.. ada hari yang dah ditetapkan untuk ambil banyak sekali gus, masa tu abah sewa lori untuk angkut bawa balik rumah.. kat rumah pun dah ada tempat khas letak kotak-kotak ubat yang banyak nih

tadi abah ambil 4 kotak je sebab 2 minggu lagi baru tarikh ambil banyak




p/s: terima kasih abah.. sian abah penat angkut air ubat berat-berat ni.... air ubat dialisate deno guna untuk buat CAPD



Air Dialisate CCPD

Selamat malam semua :)

Baru dapat blogging.. deno hari ni mengangkut air CCDP.. air dialisate untuk dialisis guna mesin.. sejak deno tak pakai mesin dah ni, air dialisate tu banyak yang lebih.. deno tak guna la, deno guna air dialisate yang CAPD je la, yang dialisis manual tu..

bila bulan puasa memang deno biasanya deno akan terlebih sihat.. hehe.. jadi dengan semangat berkobar-kobar deno pakai mask dan angkut air CCPD tu sorang-sorang! deno susun kat garaj kereta... hehe

 
air CCPD yang dah tak pakai

semua air CCPD tu deno dah tak pakai.. ingat nak bagi balik hospital.. tapi tak tahu bila lagi sebab banyak sangat.. kalau total semua kan ada dekat seratus kotak.. semua berat2 tuh,,

total deno angkut tadi 35 kotak.. setiap kotak beratnya 10kg, jadi total deno angkut tadi 350kg ! pecah rekod! hihik.. sebenarnya abah tak bagi tapi deno buat jugak! masa abah pegi bazar deno angkut tadi.. hehe

abah balik tu deno tengah buat.. nak buat macam mana anak bongsu die ni kadang2 degil jugak walaupun sakit.. hihik.. ma deno dah bebel tadi... deno sengih je la... hahahaha..



p/s: boleh tahan lenguh badan.. hihik :p



                        

Dah Habis!!!

Selamat malam semua :)

Adehhh.. air ubat dialisis untuk deno buat CAPD esok dah habis!!! tidak!!! tadi baru perasan habis masa deno nak buat CAPD ke empat kali untuk hari ni.. kan deno buat hari-hari dialisis ni.. deno tak check pula awal-awal.. ingat ada sekotak lagi.. rupa-rupanya dah habis...


 
air dialisate untuk dialisis

panik jugak tadi sebab ingat semua dah habis rupa-rupanya ada satu bag lagi.. jadi dah takde dah..dah la esok kelas pukul 10 pagi.. 

jadi esok dah plan dengan abah, awal-awal pukul 7.30pagi dah nak ke hospital untuk buat CAPD.. kiranya terus buat kat hospital la.. petang baru ambil air dialisate untuk stok seminggu... huhu


p/s: tak pasal-pasal ke hospital awal pagi... hihi :)