Showing posts with label Dressing. Show all posts

Dah Macam Main Masak

Bila tiba waktu dressing lepas capd... Erkk ok my "laziness" selalu datang.. 
Ehem miss dayang jangan malas-malas, nanti doktr babab! :p


Kadang-kadang dah rasa macam main masak.. hihi^^
Kita main...  campak gauze, tuang iodin secukup rasa *ada cara yang betul yaaa
Then pegi cuci tangan 7 step selama 5 minit, bersih2!
Ingat.. hygiene diutamakan! 
Opss..! Sebelum tu  jangan lupa wearing your masuk hokeyy


Rajin Dan Disiplin

dressing set

Macam ni la... selain CAPD, patient pun jangan lupa dressing!

Dressing tu la penting nak pastikan tenckhoff sentiasa bersih. Sebab tu patient kena rajin dah disiplin.. Biasanya doktor dah nasihatkan dulu, kalau rasa malas nak buat CAPD dan malas dressing, awal2 doktor tak bagi buat, better buat HD.. Bukan apa, kalau patient tak jaga betul2, mudah kena infection, lepas tu jatuh sakit...


p/s: penat2 pun kena buat^^



Tak Larat Pun Mesti Buat

sebelum dressing, siap2 kelengkapan!

Dressing.. Oh dressing.. Tadi rasa penat sangat , tak larat nak buat.. Satu badan lenguh2, deno lipat kain je tapi satu badan penat.. hampeh betul! 

Deno tak biasa orang lain buat, mesti buat sendiri dressing ni. Penat pun penat la, mesti buat juga ^^



p/s; dah selesai dressing :)



Dressing Deno Macam Mana?

Semalam deno ada beritahu kan...
deno dressing... resultnya clean dan clear...

ini buktinya! ^_^


biasanya sebelum jumpa doktor, nurse akan tengok pesakit dressing ...
ada juga orang yang buat salah... bila salah mudah kena infection! penting tau buat dengan betul.. sebab itu la nurse mesti tengok^^

*nak tahu apa itu dressing? klik SINI ya... 


p/s: ada berita gembira nak kongsi nanti :)


Nasib Baik Tak Masuk Wad...

Di hospital tadi...

lepas daftar, deno terus masuk bilik CAPD.. kakna (nurse) dah ceramah pada seorang patient sebab cara dia dressing salah dan banyak lupa cara dressing yang betul...

nasib baik dia tak masuk wad... kakna cakap kalau buat tak betul, mesti masuk wad sebab perlu training untuk dressing.... haaaa... sebab tu penting buat dressing dengan betul! 

deno? macam biasa, clean and clear... hehehh..^^



p/s: hari ini hari yang sangat kelam-kabut dan penat... semua komen korang deno belum publish, esok barulah boleh terjah satu-satu... oh ya!nanti deno share dengan korang cerita di hospital tadi ya...? okeh, selamat malam!^^


Hospital Lagii..

VENUE : Hospital Sultanah Nur Zahirah, K.Trg
UNIT : Unit Nefrologi
ROOM : CAPD Room
TIME : 10.00 am - 01.05 pm

hari ni awal2 deno da bersiap
deno ke hospital bersama abah coz hari nie ada rawatan
macam biasa la, kena amik darah, air solution kena cek n lastly nak tukar transferSet deno

Setiap 6 bulan deno kena tukar transferSet, nak jaga fungsinya coz bimbang rosak, nanti xbleh buat dialisis pula.. So, kena tukar slalu..  First sekali, kena buat bloodTest dulu..

hari nie ckit jew amik darah, 2 botol kecik :p

BloodTest biasa dibuat setiap bulan.. Lepas bloodTest, deno beri nurse (kakLah) untuk cek air solution deno jernih atau x, lepas tu air tu perlu dihantar ke makmal untuk test jugak.. Lastly, baru la nak tukar transferSet kat perut.. hihi... geli la cabut plaster.. kihkihkih deno ketawa..

deno sempat lagi bergambar sebelum baring

nie alat2 nak dressing n tukar transferSet, blom letak iodin lg nie

Biasanya kakLah tolong buatkan proses nie untuk deno, kakLah buat x sakit n sgt berhati-hati. So, deno x rasa apa2 pun, thanks kakLah!! Khamis nanti pun kena jumpa lagi, nak amik ubat pula.. Stok ubat da nak habis..... apa bleh buat..... cobaan.......  :)

tata (^_^)