Dayang Deno: Dressing
Showing posts with label Dressing. Show all posts
Showing posts with label Dressing. Show all posts

28.8.14

Dah Macam Main Masak
August 28, 2014 8 Comments
Bila tiba waktu dressing lepas capd... Erkk ok my "laziness" selalu datang.. 
Ehem miss dayang jangan malas-malas, nanti doktr babab! :p


Kadang-kadang dah rasa macam main masak.. hihi^^
Kita main...  campak gauze, tuang iodin secukup rasa *ada cara yang betul yaaa
Then pegi cuci tangan 7 step selama 5 minit, bersih2!
Ingat.. hygiene diutamakan! 
Opss..! Sebelum tu  jangan lupa wearing your masuk hokeyy


Reading Time:

20.9.13

Rajin Dan Disiplin
September 20, 2013 5 Comments
dressing set

Macam ni la... selain CAPD, patient pun jangan lupa dressing!

Dressing tu la penting nak pastikan tenckhoff sentiasa bersih. Sebab tu patient kena rajin dah disiplin.. Biasanya doktor dah nasihatkan dulu, kalau rasa malas nak buat CAPD dan malas dressing, awal2 doktor tak bagi buat, better buat HD.. Bukan apa, kalau patient tak jaga betul2, mudah kena infection, lepas tu jatuh sakit...


p/s: penat2 pun kena buat^^



Reading Time:

16.8.13

Tak Larat Pun Mesti Buat
August 16, 2013 10 Comments
sebelum dressing, siap2 kelengkapan!

Dressing.. Oh dressing.. Tadi rasa penat sangat , tak larat nak buat.. Satu badan lenguh2, deno lipat kain je tapi satu badan penat.. hampeh betul! 

Deno tak biasa orang lain buat, mesti buat sendiri dressing ni. Penat pun penat la, mesti buat juga ^^



p/s; dah selesai dressing :)



Reading Time:

8.3.13

Dressing Deno Macam Mana?
March 08, 2013 19 Comments
Semalam deno ada beritahu kan...
deno dressing... resultnya clean dan clear...

ini buktinya! ^_^


biasanya sebelum jumpa doktor, nurse akan tengok pesakit dressing ...
ada juga orang yang buat salah... bila salah mudah kena infection! penting tau buat dengan betul.. sebab itu la nurse mesti tengok^^

*nak tahu apa itu dressing? klik SINI ya... 


p/s: ada berita gembira nak kongsi nanti :)


Reading Time:
Nasib Baik Tak Masuk Wad...
March 08, 2013 16 Comments
Di hospital tadi...

lepas daftar, deno terus masuk bilik CAPD.. kakna (nurse) dah ceramah pada seorang patient sebab cara dia dressing salah dan banyak lupa cara dressing yang betul...

nasib baik dia tak masuk wad... kakna cakap kalau buat tak betul, mesti masuk wad sebab perlu training untuk dressing.... haaaa... sebab tu penting buat dressing dengan betul! 

deno? macam biasa, clean and clear... hehehh..^^



p/s: hari ini hari yang sangat kelam-kabut dan penat... semua komen korang deno belum publish, esok barulah boleh terjah satu-satu... oh ya!nanti deno share dengan korang cerita di hospital tadi ya...? okeh, selamat malam!^^


Reading Time: