Showing posts with label ESR. Show all posts

ESR

Kali ni deno nak berkongsi mengenai ESR.


Biasanya my doctor akan buat blood test iaitu FBC untuk full blood count. Dalam tu termasuk pelbagai jenis count termasuk ESR untuk kita tahu sama ada SLE aktif atau tidak :)

. . . . . . . . . . . . . .


CRP,  C3, C4, LDH , RP/LFT , AST/ALT , VBG , FBC  , CSF FEME

FBC ( Full Blood Count )
**ni nak count darah merah, darah putih, platelet dan lain2


ESR  (Erythrocyte Sedimentation Rate )
Test ni mengukur berapa pantas cell darah merah jatuh ke bawah tube darah
ESR ni biasa nya akan di ukur bsama2 C3,C4 n CRP ( C-Reaction Protein )

Macam mana nak tau bacaan ESR kita normal atau tak?

  • lelaki bawah 50 tahun      < 15 mm/jam
  • lelaki atas 50 tahun          < 20 mm/jam
  • wanita bawah 50 tahun    < 20 mm/jam
  • wanita atas 50 tahun        < 30 mm/jam

**Jika ESR lebih daripada 20, it means SLE aktif.. If SLE aktif, doctor biasanya akan naikkan dos ubat untuk stabilkan kembali pesakit dan "slow" kan SLE daripada aktif. Almaklum je la, kalau SLE aktif, ia boleh menyerang apa sahaja organ pesakit dan boleh bawa kerosakan kepada organ tersebut. Paling bahaya ianya boleh membawa maut...  SLE, it's unexpected!


p/s: untuk mendapat penerangan yang lebih lanjut, deno suggest korang bertanya pada doctor ya... ini yang deno tahu dan faham melalui my doctor kat IPHKL dulu^^