Showing posts with label Echo. Show all posts

Echocardiogram



Salah seorang teman blogger bertanya pada deno mengenai Echocardiogram..

Echocardiogram atau lebih dikenali "echo" adalah satu prosedur untuk scan jantung.. Melalui prosedur ni kan, doktor akan dapat kenal pasti dan lihat apa masalah jantung pesakit.. Melalui mesin echo tu jugak, doktor dapat dengar bunyi degupan jantung! Dengan bantuan prosedur echo ni, bolehlah rawatan lanjut dilakukan pada pesakit..

Info lebih detail di SINI

*First time deno buat echo ni ialah pada tahun 2011.. Ianya kerana serangan SLE.. Deno selalu sakit dada, sesak nafas dan demam berpanjangan. Jantung deno berdegup tak normal iaitu 130 per minit seperti orang berlumba lari sedangkan deno hanya baring, badan deno pula bergoyang sebab degupan yang sangat kuat! Deno warded hamipr 2 bulan dan 3 hari di ICU sebab masalah jantung ni. 10 kali deno buat echo dan kali terakhir ialah 3 hari lepas.. Selepas 2 tahun rawatan dan ubat, alhamdulillah.. akhirnya deno discaj dari MOPD :)


p/s: semasa buat echo tu, deno pun dapat dengar degupan jantung sendiri.. bunyinya original berbanding bunyi degupan menguunakan stateskop :p