Showing posts with label Gangguan Ketika Belajar. Show all posts

Gangguan Ketika Study

Sebagai seorang pelajar. study itu memang sangat penting! selepas kelas, kita tak boleh terus tinggal atau lupa sahaja apa yang kita belajar kan... mesti study balik apa ilmu yang kita baru sahaja dapat supaya kita tak lupa kan..

tetapi.. ada juga beberapa sebab mengapa waktu study terganggu..


1. facebook, blog, twitter dan yang sewaktu dengannya..

ini sebab yang paling top waktu study boleh terganggu.. ramai student macam ni.. plan nak study tapi buka fB.. niat sekejap je tapi terlanjur pula dua tiga jam.. siap update "study time" tapi last-last tak jadi study... muahahaha!!



2.  televisyen (TV)

kalau dah tengok tv.. mulalah melekat dan asyik dengan tv tu.. plan nak study semua tak jadi.. lebih-lebih lagi kalau hantu drama, mesti tak miss nak tengok.. apa yang popular tu.. lepat? karipap? kebab? eh.. k-pop! deno lupa sebab tak minat... hehe...


3. sms

time nak study ni lah kawan duk sms... ajak keluar la.. ajak makan la.. ajak sembang la.. siap merayu-rayu lagi.. huh! pastu, siap ada sms nak ajak bergosip pasal pakguard ensem kat kampus... ada ke? ish3...


4. katil dan bantal

hehe.. maybe ramai yang jadi macam ni.. niat nak study duduk atas katil, pegang bantal yang empuk boleh la study dengan selesa kan.. sambil membaca tu boleh rehatkan badan... tapi lain pula jadinya.. bila duduk rehat atas katil, ternampak macam bantal tu bercakap.. memanggil kita.. " marilah.. mari sayang.. baring.. tidurlah.. pejamlah mata..." then, kita pun kalah dan zzzZZZ.... bukan study tapi studo!! haha.. :p

semua ini memang selalu berlaku pada setiap pelajar sekarang..betul tak?  haha.. tetapi ianya atas diri kita sendiri.. kita boleh nak elak semua ni tapi dengan syarat mesti berdisiplin. kan?



p/s : pernah tak korang macam ni?  hihi^^