Showing posts with label Gerai Pisang Goreng. Show all posts

Bila Usaha

Dah lama kenal mereka
Masa zaman deno sekolah lagi.....


Actually kedai jual pisang goreng ni dah lama ada.. Diusahakan oleh sepasang suami isteri.. Asalnya pasangan suami isteri tu bukak gerai kecik je kat tepi jalan.. Diaorang berdua je kat gerai kecik tu..

Makin deno membesar, makin maju gerai pisang gorengnya... Tak lama lepas tu gerainya makin besar... Pisang gorengnya sedap, lemak manis... And ada satu masa tu *deno dah lupa tahun .. Tiba2 nampak ada orang buat bangunan baru bersebelahan dengan gerai pisang goreng tu...

Rupa-rupanya itulah mini kedai makan diaorang... Dah takde gerai lagi.. Even tak besar, diaorang dah berjaya bukak kedai sendiri.. Sekarang bukan hanya pisang goreng.. Tapi macam2 jenis goreng--gorengan ada macam keropok lekor, tapai goreng, ubi goreng, jemput2 pisang, ikan celup tepung, air kelapa, ABC.. Macam-macam!

Diaorang pun dah upah pekerja sekarang ni... Deno and family memang jadi pelanggan tetap pasangan makcik dan makcik tu.. Bila deno pergi beli kat situ, pakcik tu mesti tanya khabar kesihatan deno. Sama macam dulu, humble dan baik sangat2..

Itulah bila usaha, apa pun tak mustahil kan.. :')