Showing posts with label Hari Raya 2011. Show all posts

Raya lagi ke?

            Masih beraya lagi? Mesti la kan... Baru raya ke dua... hasrat hati nak study raya ke dua nie, tapi tak jadi jugak... Satu hari ke rumah saudara beraya... Mana boleh tak ikut, abah cakap wajib ikut, masa nie la nak ke rumah saudara-mara.. Nie pun baru balik... Berayanyaaaa deno!


~ Psst2, bile nak study nie? hehe


Salam Aidilfitri!

Ini entry panjang tau... heheh :)

            Hari nie hari raya! Selamat Hari Raya Aidilfitri deno ucapkan buat semua... Deno juga ingin mohon maaf jika ada silap dan salah atau tersilap bahasa... Kita manusia biasa.. Memang tidak lari dari melakukan kesilapan kan? :)

Agaknya semua orang dah tidur waktu nie.. Masing2 dah lena dibuai mimpi berhari raya... Mungkin ada mimpi ke rumah saudara, mimpi makan lemang dan rendang... atau mimpi dapat duit raya... siapa tahu kan? hihi.. Hari nie deno satu hari menolong apa yang patut di rumah... Kerja yang belum beres tu diabaikan dulu... tak apa lah, lepas raya boleh sambung!

Deno sibuk mengemas.. ma dan kakObie sibuk di dapur... deno dah tahu, setiap tahun menu wajib untuk pagi raya ialah ketupat palas, nasi himpit, rendang daging dan kuah kacang... Hmmm... menyelerakan betul bila ingat balik seperti tahun-tahun lepas... Memang kuat bau aroma rendang petang tadi, nasib baik puasa... kalau tak.. waktu tu jugak deno makan rendang daging tu.. hehe..

Alhamdulillah.... Syukur sangat pada tuhan sebab deno dapat berpuasa penuh tahun nie kerana diberi kesihatan yang baik... Gembira sangat2! Deno harap kesihatan deno berkekalan sampai bila-bila...:)

Bila bersendirian kan, terkenang bila deno mula-mula sakit. tahun 1999.. Sedih sangat coz waktu tu first time beraya di hospital... Sedih tak tahu nak cakap la..  Sebulan juga tak puasa  waktu sakit tu, deno sakit teruk.. Sampaikan abah selalu dukung kalau nak ke mana-mana... Waktu tu, abah yang jaga coz ma deno still mengajar.. Jadi, empat bulan juga la abah jaga deno kat hkl tak balik-balik... Ma datang seminggu sekali masa hujung minggu...

Ingat jugak selalu menangis nak balik.. Tapi doktor tak bagi balik... Masa tu deno nie macam jadi bahan uji kaji doktor coz masa tu jarang-jarang2 orang kena penyakit sle.. Deno ke hkl pun coz kat terengganu doktor tak pernah dengar penyakit nie..macam-macam kena kat hospital tu.. Buat biopsi la.. tebuk perut la.. tebuk leher la... Macam-macam.. Sakit tuhan je tahu samapi satu ketika tak tahan.. deno cakap kat abah "deno nak m**i!!!".. Astaghfirullahalazim....

Masa tu sakit sangat sampai tak tahan rasanya... Nasib baik ma abah dan kakak2 deno tak putus-putus beri sokongan kat deno.. Masa tu deno budak-budak lagi.. memang suka cakap ikut rasa je.. dulu doktor pun cakap biasa orang ada sle nie hidup tak lebih 10 tahun... Memang deno sedih, masa tu tak ada semangat nak hidup pun.. Selalu je menangis.. mengamuk.. tapi ma abah selalu sabar dengan deno..

Tapi tu dulu.. bila dah makin besar deno boleh terima.. dah tak selalu  sedih,.. marah-marah ... Alhamdulillah... deno masih bernyawa sehingga ke hari ini walaupun dah lebih 10 tahun ada sle.. Itulah orang selalu cakap, kita merancang segalanya tapi semua tuhan yang tentukan segalanya.. kan?

Raya kali ini ialah raya yang paling deno gembira sebab deno dapat berpuasa penuh!! Sepanjang deno sakit sejak 13 tahun yang lalu, tak dapat rasa nikmat puasa penuh macam nie.sebab sakit... Alhamdulillah.... :) 


~ Psst2, selamat hari raya aidilfitri!  :)