Showing posts with label Hospital. Show all posts

Letih

Letih.

Yes letih. Seminggu dua ni yang letih. Letih semacam... Badan lesu, tidur sahaja. Abah mama pun notice Dayang Deno ni nampak letih.. Tidur pun awal sangat.. Makan kurang, letih, badan panas.. 


Result darah last week menunjukkan potassium deno too low. Nurse terus call minta deno ke hospital untuk ambil ubat. Seminggu dua ni ulang alik hospital sahaja.. Blood test pun sama. Bertambah letih rasanya... 'Lepak' kat hospital. Semalam deno jumpa doctor dan doctor beritahu kesannya memang buat badan jadi letih, dan mudah jadi cramp. 

Doctor pun ada tambah ubat. So, makin banyaklah ubat-ubat deno yang sedia banyak tu.. Huhu.. Redha :)

Hmm.. Itu baru letih sebab result darah yang tak berapa 'cantik', belum letih with my daily dialysis treatment tu. Daily dialysis, fuh sabar sahaja lah.. Demam on and off pula dah biasa. Cuma, deno cuba untuk tak layan sangat rasa letih tak sihat tu, coz nanti satu kerja pun tak jadi. Tapi bila dah tak sihat sangat sampai mata pun tak boleh bukak, tak boleh bangun, itu memang kena rest cukup-cukup. Risau juga kena tahan kat hospital kan.. hehe..

Sejujurnya memang setiap hari deno rasa letih dengan sakit ini, tapi cuba yang terbaik, yang termampu untuk jadi normal. Cuba untuk lawan rasa letih tu. Hopefully... Dayang Deno ini akan lebih kuat setiap hari dan juga di masa akan datang..

Inshaa Allah, amin!





Hospital Lagi

Alkisahnya di hospital.. baru dapat share kat my baby blog :)

Kisahnya hari tu lepak kat hospital.. mana lagi kan dayang kalau tak hospital.. rumah kedua saya.



Kalau korang lepak dengan kawan-kawan, saya lepak dengan nurse.. Haaa rare kan, siap dapat baring lagi. Korang ada tak lepak baring kat katil? Hihi :p

Macam biasa my dialysis tenckhoff tube mesti ditukar setiap 6 bulan, so sampai masa mestilah kena tukar kan. Nurse di Unit CAPD Hospital Sultanah Nur Zahirah semuanya baik2, dah macam kakak saya sendiri. Waktu buat treatment apa2 pun rasa okey je sebab dah biasa kan, ditambah dengan nurse yang baik dan mesra semuanya :)


Kadang-kadang waktu buat ni, saya sembang la dengan nurse.. nak bagi hilang mengantuk pun sama. Dah biasa, sebab saya mula dialisis di usia 12 tahun. Mula2 dulu rasa nervous juga, lama-lama dah biasa :)


Selepas siap tukar tube, kena 'derma' darah pula. Walaupun dah hampir 18 tahun dengan hospital, to be honest sometimes nervous tu ada bila blood test sebab my vein yang halusss semuanya. Biasanya nurse akan guna butterfly needle. Selalu kena cucuk dua tiga kali.. Kalau kena cucuk banyak kali still tak dapat, nurse akan minta rest dulu.. So far okey, boleh tahan lagi kena cucuk ni, but nangis juga kalau sampai 7 - 8 kali still tak dapat. Sakitt, lebam tangan.. Pernah kena dulu, berair juga mata..

Biasalah kalau dah hospital rumah kedua, apa2 kenalah terima kan.. :)


Hati-Hati

Ops, kisah di hospital lagi, waktu admitted juga. Followers facebook Dayang Deno tentu tahu saya ada admitted selepas balik dari umrah beberapa bulan yang lalu....


Berbeza kisah sebelum ni, ini kisah seorang doktor pelatih yang cuai.. Masa tu saya masih lemah, dengan demam panas dan batuk yang teruk. 

Awal pagi ada seorang doktor pelatih datang ke katil saya, katanya nak buat blood test. Saya hairan jugalah sebab seingat sayalah, blood test dah dibuat semasa nak masuk wad. Banyak pula tu.. Saya beritahu doktor lain dah buat blood test saya. Tetapi doktor ni cakap, ini untuk blood test lain. Nak check sekali lagi... Okey, so saya fahamlah. Kadang-kadang ada juga blood test dibuat dua kali untuk test yang lain, kali ni doktor pelatih tu ajak saya ke bilik rawatan sebab special punya blood test taknak kena infection apa2. Okey, saya ikutkan sahaja walaupun sebenarnya badan agak lemah..Macam biasalah redha jelah dengan jarum kan. Saya kena cucuk dua kali tapi darah masih tak dapat, saya sabar sahaja sebab dah biasa.. Plus dengan urat2 saya ni kecik... Sakit pun sakitlah, tahan. Kemudian, doktor tu masuk ke dalam bilik satu lagi, ambil jarum baru agaknya.. Kemudian datang seotang lagi doktor, kawan doktor tadi mungkin.. Saya dengar mereka berdua berbual, perlahan sahaja cakapnya....

Tiba-tiba... Doktor pelatih tadi datang kat saya beritahu.. 

"Maaf dayang. Saya tersilap, blood test awak dah tak perlu, dah buat.. Maaf ya"

Dan kemudian dia berlalu... Aduhhh dalam hati geramnya saya, kan saya dah cakap tak perlu buat blood test sebab dah buat. Tadi doktor ini kata blood test lain. Kan dah tersilap! Saya geram tapi saya sabar sahaja, dengan tak sihat malas nak bising.. Masa tu dapat sakit jelah, cucuk yang sia2, darah pun tak dapat...

Buat doktor di luar sana, hati-hati.. sila check betul2 pesakit mana yang perlukan rawatan yang betul... Kalau tersilap ubat? Kan susah... aduyaiii


Kisah Hari Itu

Kisah bulan lepas selepas balik dari mengerjakan Umrah.. 

Deno syukur dapat ke sana.. Jujur deno tak pernah sangka dapat mengerjakan umrah dengan masalah kesihatan deno dan daily dialysis.. Syukur juga semua urusan surat doktor, hospital, ubat, air dialisis dipermudahkan, ibadah juga dapat dilaksanakan dengan sempurna.. alhamdulillah.. **nanti akan ada sambungan update Umrah deno ya:)

Deno di sana selama 13 hari.. Pulang dari sana dengan badan yang tidak sihat, demam panas... Mungkin faktor deno yang mudah sakit, dan faktor cuaca.. Sebenarnya beberapa hari sebelum pulang dari Mekah, deno dah mula tak sihat.. Tapi masih dapat mengerjakan ibadah di sana.. Deno hanya berdoa supaya keadaan tak bertambah buruk, dalam hati risau juga...

Deno dan keluarga bertolak pulang ke Malaysia pada 29 Febuari 2016.. Dalam flight deno dah rasa tak sedap badan, tak lama kemudian demam panas.. Tiba di Abu Dhabi Airport pun deno dah mula rasa lemah sahaja..


Semasa di dalam flight perjalanan dari Abu Dhabi ke Malaysia, deno demam panas dan demam semakin kuat.. Lemah sangat badan.. Parents dan kakak pun dah risau. Terima kasih pada steward  ETIHAD Airlines yang banyak beri bantuan semasa deno demam panas .. Deno dan family selamat tiba di KLIA, Malaysia pada 1 March 2016. Deno kira2 hampir 24 jam juga perjalanan dari Mekah ke Malaysia (tambah tolak transit kat airport).

Selepas 3 hari, keadaan deno makin teruk walaupun dah ambil ubat.. Batuk dan demam tak sembuh. Risau juga SLE aktif, deno terpaksa ke hospital.. Deno dapat surat dari doctor di HUKM untuk transfer ke hospital di Terengganu.Tiba di Terengganu, terus kena admitted. Macam-macam test doktor buat, doktor risau my SLE aktif.. Sedih juga kena admitted, tapi sebab nak sihat kan redha sahaja...

Doctor berikan ubat yang agak kuat..Dapat pula ubat yang menyakitkan pekat tu.. Deno dah tahu, if ubat tu pekat memang sakit bila nurse inject tru branula. Sabar ajelah huhu..


Berat deno susut kepada 32kg.. Tiada selera makan langsung, entah kenapa takde selera makan. Risau doctor tahan lama-lama kat hospital... Risau dengan my SLE lagi, risau aktif. Taknaklah aktif sebab dah tahu kan kesan dia macam mana... Tapi, alhamdulillah result my SLE nice je "tidur", tak aktif.. :)

Syukur sangat-sangat deno tak lama di hospital, hanya seminggu.. Mesti doktor pun jemu sebab deno hari-hari tanya bila boleh balik, haha! Tak sihat pun sibuk je nak balik! Akhirnya my doctor bagi green light continue ubat oral di rumah^^

Alhamdulillah, terima kasih kawan-kawan yang sentiasa support dan mendoakan Dayang Deno .. and to Mr. SLE please "tidur" forever ya^^

x x x x x

Diari Umrah :

PART 3 - soon