Showing posts with label Kenangan Dalam Wad 2012. Show all posts

Sedih Diganti Gembira


Selamat tengahari semua:)

setelah semalam rasa sedih menyelubungi diri..
hari ini diganti dengan berita gembira... berita tak disangka-sangka


setelah kesan ubat yang kuat tu.. deno memang tak yakin..
tetapi alhamdulillah deno lulus juga finance tu walau sekadar b 

besarnya kekuasaan tuhan... terima kasih allah swt... :)





p/s: semoga tahun depan deno terus sihat.. insyaallah nak habiskan dua subjek yang tertangguh sebab kesan ubat tu... semangat deno bertambah-tambah pula hari ni... alhamdulillah... :)


Bos Bagi Green Light!


Selamat petang semua :)


doc pakar.. 

ataupun dipanggil bos di kalangan nurse di sini datang melihat patient tadi
dr zawawi.. orangnya sangat friendly dan baik hati
doc ni doc pakar yang merawat deno di HSNZ

dia suka senyum... dia senyum je kat deno
deno pun balas la senyum kat dia..
then tiba-tiba dia tanya...

dr zawawi : dayang nak balik?
dygdeno   : kalau doc bagi mesti la nak...
dr zawawi : ubat awak belum habis... 7/11 last .. tapi kesian juga awak lama kat sini.. dah sebulan kan?
dygdeno   : ha'ah.. sebulan.. " buat muka kesian.. hehehe "
dr zawawi : emm.. awak boleh ke berulang dari rumah ke hospital setiap hari sampai 7/11 ni... jauh tak   rumah awak ke hospital?
dygdeno   : boleh! tak jauh mana.... "dah mula senyum..."
dr zawawi : emm... kalau macam tu saya boleh bagi awak balik.. tapi jangan lupa datang hospital untuk masuk ubat ya dayang....
dygdeno   : okey, no problem! "rasa macam nak melompat je depan dr zawawi masa tu jugak! muahaha...!"




p/s: bersiap-siap nak balik... suke2!!! :)

Takpe... Deno Tunggu


Selamat malam semua :)

hari ni sehari tak makan nasi... hanya minum susu dan makan roti
bukan taknak makan cuma selera deno kurang... 

 

petang tadi pun tak makan.. dan sekarang baru rasa nak makan

ma abah balik rumah... banyak perkara nak diselesaikan... agaknya nanti ma abah datang sini lewat malam... tapi takpe la.. lewat pun deno sanggup tunggu... makan lewat pun takpe.. janji ma abah dapat rehat kat rumah lama sikit.. :)



p/s: makan nestum la jap... ^^



Kenyang Juga Rupanya.....


Selamat tengahari semua :)

Korang dah lunch? hari ni deno lain sikit..deno lunch tapi dengan susu...

ingat tak deno beritahu pasal susu NEPRO? susu yang dietition suruh minum tu.. haaa... deno lunch dengan susu tu la.... deno minum 100ml..  tak banyak tapi kenyang juga rupanya... susu ni macam air tin juga cuma susu ni pekat...

 

deno minum slow2.. ya la kan, susunya pekat, kalau minum macam tu je rasa mual... akhirnya habis juga 100ml tu... lepas minum memang rasa kenyang.. 

 

balance susu 150ml ++ tu deno nak minum malam nanti pula... jadi deno tutup dengan tisu dan letak dalam peti di bilik rawatan... 

korang boleh tak lunch dengan susu? 





p/s: terima kasih doc beri susu bagus ini pada deno dengan percuma :)





NEPRO


Selamat petang semua :)

tadi dietition datang
dr zaiha minta sebab deno kurus sangat.. duk hospital makin kurus :p

macam-macam soalan dia soal deno.. deno pun ada tanya dia macam-macam pasal makanan.. macam kurang zat deno ni..  tapi kan, deno rasa deno dah makan banyak.. 

last2, deno kena minum susu.. susu khas.. susu ni namanya NEPRO


 

susu ni pernah minum tapi dah stop..
kalau beli agak mahal.. tapi susu ni sangat bagus^^

sehari kena habiskan setin.. emm, takpe la.. sedap juga susu ni :)



p/s: susu NEPRO tinggi kalori ... kalori dalam badan deno tak cukup kot? hehe :p



Jangan Berharap


Selamat malam semua ..

 

doc cakap... lepas 4 minggu ni.. jangan berharap boeh balik...
bimbang terpaksa tambah 2 minggu lagi di wad...

http://www.emocutez.com




p/s: kalau nak berharap?



Kemas-Kemas


Selamat malam semua :)


 

sekarang bersiap-siap
bermalas-malasan

kemas baju... kemas file kesihatan
esok admit hospital balik... huh.. sabar sabar...



p/s: 7.30am esok bertolak ke hospital



Cuti 3 Hari


Selamat pagi semua :)

alhamdulillah... deno dapat balik hari ni
dapat cuti 3 hari dari doc... doc pesan... "jaga line baik-baik ya dayang.... "

  

3 hari pun 3 hari la kan... sekejap pun takpe
janji dapat balik raya dengan keluarga...  isnin pagi admit balik.... huhuhu...




p/s: tahniah buat kak Noorzarina yang baru dapat baby baru... :)


Semuanya Gara-Gara...


Selamat petang semua :)

Ma dah balik rumah bersama abah

kesian ma.. deno tahu ma penat.. ma balik terus tertidur abah beritahu.. mungkin malam nant ma baru datang balik teman deno kat sini..

tahu je la kan, buat CAPD tu 4 kali setiap hari.. jadi 4 kali jugalah setiap hari turun naik wad ni... mesti penat kan, berjalan ke unit nefro lagi.. jauh jugak... semuanya gara-gara...

line di sini (betul2 di tangan)

kalau la line bukan sini... dah tentu deno boleh buat sendiri CAPD tu.. tak payah ma tolong buat setiap hari... biasanya kat rumah deno buat sendiri, masa demam je ma tolong buat.. tapi sebab line tu... deno tak boleh buat sebab tak boleh basuh tangan.... sebelum buat tu kan CAPD kan kena basuh tangan 5 minit...

kadang-kadang kalau ma penat sangat, abah tolong buatkan dialisis ni... kesian juga... sejak mula-mula admit hospital 3/10 baru-baru ni, ma abah la gilir-gilir buatsampai hari ni.... hadoiii... ni balik rumah 3 hari ni ma abah juga tolong buatkan CAPD ni....

deno pun rindu nak buat sendiri... huhu...





p/s: rasa macam nak suruh je doc cabutkan line ni, letak line baru kat lengan.. tapi susah pulak nak cari urat... kena cucuk banyak kali pulak.. susah juga... huh



Kosong... Kosong....


Selamat petang Semua :)

  

hari ini semkain sunyi... ramai patient dah pulang..
hanya tinggal 3 katil termasuk deno di bahagian F

nampak kosong je wad ni..  .
kosong.. kosong.... ooo... "macam najawa latiff nyanyi"



p/s: esok balik... isnin pagi admir balik for next 2 weeks... sabar2... :p


Hari Ini Yang Gembira


Selamat petang semua:)

 
tetiba teringat meatball ikea... sedapnyaaaa.... "pejam mata"


tadi kan... tiba-tiba doc cakap...
"dayang...  ubat awak kena continue 2 minggu lagi.. jadi kena duk hospital 4 minggu ya.."

http://www.emocutez.com

erk.. terkezut deno.. kata dua minggu! tetiba jadi 4 minggu..
emm.. tapi deno terima dengan ikhlas.. takpe la, nak sihat punya pasal kan...
dan dengan sepantas kilat deno bertanya pada doc.....

deno : nak minta cuti raya bleh tak doc? hehe...

doc : ohh... nak cuti raya ya... boleh2... saya bagi dayang 3 hari, pastu kena datang balik.. continue ubat 2 minggu lagi kat hospital ya.....

deno : jadi 3 hari tak payah datang sini la...? (dah senyum2 ni... hihik)

doc : ehh... kena datang... ubat kena hari-hari... sepanjang 3 hari tu kena datang pukul 6pagi.. naik wad masuk ubat.. then boleh la balik... tapi lepas 3 hari kena datang balik tau... line tu jaga baik2 kat rumah..

deno : ohhh.. takpe2.. janji boleh balik raya... nanti dayang mai hospital awal.. hehehe...



p/s: sedih tu memang sedih sebab kena continue 2 minggu lagi kat hospital... tapi sebab doc bagi cuti raya 3 hari, rasa hepi balik... dapatlah jumpa keluarga dan beraya aidil adha sama-sama... kat sini pun ramai dah boleh balik, banyak kosong... hmm... esok genaplah deno 20hari di hospital!

p/s : balik dengan line di tangan... kena jaga betul-betul nih... 



Berakhir Satu Penantian


Selamat malam semua :)

setelah menanti sejak petang tadi
akhirnya penantian deno berakhir jua....

ma datang dengan bubur nasi kegemaran deno... hihi :)

http://www.emocutez.com


alhamdulillah...
dah kenyang pun.. hehe....



p/s: tahu je la kan kalau di hospital.. selera mesti kurang... makanan pun semua tawar je... bila macam ni, mula la rasa nak macam-macam, kadang2 nak masakan ma je.. tekak tak boleh telan makanan lain..  demand betul la deno ni.. hihik^^ masa sakit macam ni selalu terlebih manja dengan ma abah.. hehehe... terima kasih ma abah! :)




Penantian


Selamat malam semua :)

fuuu...
malam ni teringin betul...
memang teringin..
dari petang tadi tp still belum dapat..
fuu... teringin sangat!
ma abah dating lagi...
deno pun dah pesan...
memang la.. penantian satu penyeksaa...




p/s: lapar sangat! hari ni hanya makan roti dan biskut.. huhu

Roti Krim


Selamat petang semua :)

ma belum datang..
perut berkeroncong buat konsert zapin
eh eh... ada roti krim yang makcik bawa tadi!
 
korang pernah makan tak roti krim? rotinya macam roti hotdog tapi ada krim putih di tengah2
dah lama deno tak makan roti ni... tadi makcik datang melawat dia bawa roti krim ni..
rasanya masih sama seperti dulu... rasa lemak2 krimnya... 

masa deno budak2 dulu selalu juga makan roti krim ni bila balik dari sekolah...
sekarang dah jarang... roti ni hanya dijual di satu kedai je di bandar kuala terengganu :)




p/s: pernah makan tak roti ni? sekarang dah jarang orang buat dan jual... macam2 jenis roti dah sekarang kan.... pelbagai jenis krim... tapi roti ni satu perisa je dan krimnya hanya warna putih :)




Dua Hari Lagi


Selamat petang semua :)

dua hari lagi...........

doc cakap buat blood test.. kalau semua okey boleh balik rumah.. deno memang nak balik tapi kalau result tak okey? kena sambung 2 minggu kat sini.. ma cakap jangan harap sangat.. takut2 tak dapat balik nanti kecewa dan sedih pula...

takpe la.... deno nak sihat! kena cucuk banyak kali pun tak kisah.. tahu je la... jarum dan deno memang tak dapat dipisah kan... macam bestfriend pulak! hihik....

petang ni ma balik rumah.. deno sorang lagi... jadi deno rasa nak lukis!








p/s: rindu anak buah :)


Oh Jubah!


Selamat malam semua :)

HOSPITAL
sebut hospital mesti korang tebayang jarum, doktor, nurse dan ubat kan?

tapi bagi deno pula lain... deno terbayang jubah! muahahaha.. deno pakai jubah di hospital!
tahu tak jubah apa? sebenarnya bukan jubah... hehe... baju hospital yang hijau tuuuu....

http://www.emocutez.com

deno panggil jubah!
 
kenapa?

haaaa..... sebabnya bila deno pakai ianya jadi macam jubah
badan deno kecik, bila pakai tenggelam satu badan.. sampai kat lutut..
lengan pula sampai ke pergelangan tangan.. besar sangat jubah ni.. 

opssS! baju hospital atau baju pesakit la...  hehe:)

http://www.emocutez.com



p/s: dah macam penguin pakai jubah ni.. hehe :p


Tiba-Tiba.. Deno Rasa Nak..


Selamat petang semua :)

ma abah balik... deno sorang lagi..
sangat lah bosan takde teman berbual

on fB ramai betul kawan-kawan post gambar makanan
yang tak tahan tu gambar kek dan cupcake!perghh..! sedapnya!

tiba-tiba deno rasa nak.......

 
wah sedapnya kalau dapat makan cupcake with icecream!
nanti dah sihat nak makan! grrrrrr ^^

http://www.emocutez.com



p/s: makan sekali-sekala takpe kan... :)



Agaknya Inilah Kumannya


Selamat petang semua :)

termenung lama-lama terfikir....
kuman apa la yang buat deno sakit..

deno rasa kuman tu mesti bentuk macam ni
kuman bertaring arnab!

 

haaaa...... bentuk macam ni dalam fikiran deno
sebabnya deno jadi lesu... badan selalu letih...
macam kuman ni jugak.....

oh kuman.... cepatlah hilang dari dalam darahku...
nak balik raya aidil adha di rumah!!!



p/s: mula mengarut bila bosan tahap cipan...  hehe.. ^_^


Gugur Lagi


Selamat pagi semua :)

mungkin kesan ubat
banyak pula gugur hari ini.... 2-3 hari lepas sikit...
 
rambut gugur lagi...
dah lama tak macam ni
rambut gugur macam musim luruh... emmm

http://www.emocutez.com



p/s: jangan botak dah la...



Sekejapnya Masa Berlalu....


Selamat pagi semua :)

pejam celik pejam celik..

 

sekejapnya masa berlalu.... 
dah 17 hari di hospital....
harap dapat balik sebelum raya aidil adha :)

http://www.emocutez.com



p/s: makcik sebelah dah boleh balik... bila la turn deno...