Showing posts with label Maybank2u. Show all posts

Hati-Hati

Minggu ni selalu sangat dapat email yang mintak kita klik link..
Hari ni pula terima konon-konon daripada Maybank2u ~


Bila tengok betul2 bukan email daripada Maybank2u pun. Deno pun takde pulak buat doodle ke design ke, takde customer transfer duit...Semalam terima email konon daripada Yahoo mintak validate email,  siap warning kalau tak buat nanti email tak boleh bukak dah.. Tapi sebenarnya tipu, memang spam. 

Sekarang ni apa-apa email kita mesti hati-hati, tak boleh ikut je terus klik-klik apa diaorang suruh. Mesti baca betul-betul dan lihat daripada siapa sebenrnya. Sekarang kan banyak penipuan.


p/s: hati-hati

Maybank2u Masih Selamat Untuk Digunakan

Dua tiga hari ni kecoh laman web google kena hack kan. Ada juga deno terbaca pada facebook tentang laman web Maybank2u juga digodam oleh hackers.


Hari ni, Malayan Banking Bhd  atau Maybank nafi bahawa laman Maybank2u.com.my jadi sasaran penggodam seperti yang tersebar kat laman sosial. Menurut Maybank lagi, laman Maybank2u.com.my masih selamat digunakan.

Tapi pengguna pun kena hati-hati bila buat urusan perbankan online ni, sebab hacker ni ada macam2 cara nak godam kan.. Jadi kita kenalah hati-hati..

Apa yang perlu kita buat?

1- jangan dedah kata laluan
2- kerap tukar kata laluan
3- elak simpan kata laluan dalam komputer
4-masa kita layari sesebuah laman web, semak URL dan pastikan URL bermula dengan https dan pastikan imej kunci tertutup terdapat dekat bar status pelayan web.
5- kita mesti kerap menyemak butir-butir atau rekod transaksi dan penyata yang dihantar oleh bank.
6- jangan tinggalkan komputer kalau kita masih dalam online perbankan internet.
7- sentiasa log keluar sebaik saja selesai dengan urusan transaksi dan padamkan peti memori serta rekod transaksi selepas log keluar dari laman web.
8- lindungi komputer dengan sistem keselamatan anti virus dengan memasang `firewall’ yang dikemaskini.
9- jangan biarkan pelayar lain terbuka masa buat transaksi online.
10- pastikan kita tak aktifkan ciri-ciri `perkongsian’ dalam sistem pengendalian kita.




p/s: hati-hati setiap kali online maybank2u