Showing posts with label Ramadhan. Show all posts

Salam Ramadhan 2018


Rasanya belum terlambat kan

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak buat semua^^ Semoga kita semua diberikan kesihatan yang baik dalam menjalani ibadah puasa, dan semoga puasa tahun ini akan lebih baik berbanding tahun-tahun yang sebelumnya.. Inshaa allah amin!

Salam Ramadhan 2018! :)


xxxxx

Instagram : @dayangdenoart
FB Page (Art)   : Dayang Deno Art
FB Page (Blog) : dayangdeno.com


Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak 2014 Bagi Negeri Terengganu

Anak jati Terengganu, tinggal pula di Kuala Terengganu. So deno nak share jadual berbuka puasa dan imsak 2014 bagi penduduk di Terengganu tapi yang ini zon Kuala Terengganu dan Marang... :)


**Untuk zon Besut, Setiu, Hulu Terengganu, Kemaman dan Dungun anda boleh klik di -->>SINI


p/s: selamat berpuasa!^^


Salam Ramadhan 2014


Alhamdulillah..

Allah SWT bagi kita peluang  lagi untuk menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan ini.. :') Dayang Deno memohon maaf jika ada  salah dan silap tanpa Dayang Deno sedari.. Semoga kita semua diberi kesihatan yang berpanjangan dalam menjalani ibadah di bulan yang mulia ini......

Insyaallah :')


p/s: Salam Ramadhan

Lepas Raya La..

Hari ni.. genap seminggu demam

Tapi hari ni macam pelik sebab sakit dada dan bernafas rasa macam tak best.. deno pun hairan kenapa jadi macam ni..

Lepas makan panadol okey, lepas beberapa jam demam balik.. geram betul, dah la nak dekat raya dah... nak jumpa doktor pun dalam dilema.. hohoho

Emmm... lepas raya la jumpa doktor kan :)



p/s: alhamdulillah selamat sampai terengganu tengahari tadi.. :)

Salam Ramadhan Al-Mubarak :)


Kepada seluruh umat islam di Malaysia dan bumi Allah ini, tidak kira di mana anda berada.. deno ingin mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak dan selamat menjalani ibadah puasa.. :)



Batu Burok

Selamat malam semua :)

Hari ni berbuka di luar.. tapi lain daripada biasa..
 di Batu Burok ada kawasan lapang macam padang
di situlah deno sekeluarga berbuka puasa.. makanan? buatan bazar.. hehe
bawa sedikit bekalan dari rumah... :)

padangnya lapang dan bersih.. ramai keluarga berbuka di sini

adam khaleef dah busy makan.. hihik :p
waktu ni dah 7.15pm tunggu waktu berbuka

dah makin gelap

surau kecil disediakan kat sini
memang mudah untuk kita solat selepas berbuka 
korang pernah datang sini tak? ^_^


p/s: seronok juga berbuka di sini bersama keluarga :)


Berbuka Di Rumah Bestfriend

Selamat pagi semua :)

Mujurlah lesu denu tu tak melarat.. dapatlah deno join ma abah berbuka di rumah bestfriend abah! deno, kakngah dan adam khaleef pun join sekali.

kali ini ialah kali ketiga deno berbuka kat rumah diaorang.. tapi kali ini anak-anak diaorang ada balik so agak meriah sebab ramai budak kecik.. hihik.. adam khaleef apa lagi, sukalah ramai kawan...

seronok juga berbuka ramai2 kan..

macam-macam ada...

menu utama : sup ekor

deno tak makan banyak.. deno makan kuih je lebih..

lepas solat maghrib, tetiba deno bunyi bising kat luar.. suara adam khaleef pun ada sama.. deno pun terus la keluar tengok rupa-rupanya tengah seronok main bunga api!

lama betul tak tengok bunga api.. dulu2 yang deno ingat deno main bunga api yang besi tu.. lagi cantik daripada bunga api sekarang... siapa pernah main bunga api besi tu? sekarang susah nak jumpa walaupun still ada jual...

deno ada snap sikit gambar budak2 main

 

  

 

ingatkan si budak kecik yg pakai pampers tengok je abang2 main
rupa-rupanya dia join sekali jugak! kite yang nengok ni risau pulak....


bukan main hepi adam sebab papa dia tak beli bunga api... jadi memang main sakan la adam tadi... deno tengok dan jaga2 je la.. bukan apa dia belum pandai main.. takut kena tangan...


p/s: rindu zaman kanak-kanak :)

Ayat-Ayat Biasa Dengar Di Bulan Puasa

Selamat malam semua:)

 
Biasanya bila tiba bulan puasa je... selalu je dengar ayat-ayat ni..
 
"pukul berapa dah ye?"
kejap-kejap tanya pukul berapa.. nampak sangat tak sabar nak berbuka..

"petang ni berbuka apa ya?"
kalau mak pening fikir apa nak masak unyuk berbuka tapi orang2 bujang pening fikir nak beli apa kat bazar ramadhan.

"hari ni puasa ke berapa ya..?"
tak sampai seminggu puasa dah tanya puasa ke berapa.. tu mesti tak sabar nak raya

"penatnya hari ni.."
tak kira bapak budak sekalipun mesti terkeluar ayat ini.. ringkas tapi penuh makna..

"esok malas nak bangun sahur.."
nak dapat pahala mudah tapi taknak sebab rasa tido lagi best dari sahur...

"siapa tak puasa tak dapat duit raya"
mak ayah selalu cakap macam ni kat anak-anak nak bagi anak-anak bersemangat untuk puasa... puasa sekerat hari pun jadi la....

"terawih tak malam ni?"
bila masuk 10 puasa ke atas, mulalah ayat ni keluar.. penyakit malas dah mula datang

"lambatnya raya..."
bagi orang yang suka countdown mesti takde keje lain.. kejenya menghitung hari nak raya.. dari puasa pertama dah kira hari nak raya...


p/s: deno said.."bila puasa deno jadi lebih sihat"




Ragam Di Bulan Puasa

Selamat petang semua:)

 

Satu
Bangun sahur memang mengikut sunnah tapi apa maknanya kalau melantak dua tiga pinggan sampai penuh perut.. Itu pun kalau ada selera, kalau tak membuta sampai terlepas subuh.

Dua
Banyak bazar ramadhan yang bersepah-sepah untuk memenuhi nafsu makan korang. Kadang2 meja makan kat rumah tak muat nak letak makanan yang dibeli di bazar.

Tiga
Dapat tukar-tukar juadah dengan jiran. Memanglah dapat pahal tapi lepas makan dan perut kenyang siap kutuk2 lagi jiran punya makanan

Empat
Pergi terwih sebab kedatangannya setahun sekali.. mula-mula bersemangat, lepas pergi terawih dua tiga kali lama-lama batang hidung pun tak nampak kat surau.

Lima
Nak jimat duit sebab nak beli kuih raya, sanggup setiap hari berbuka kat masjid sebab dapat makan free.. dapat jimat duit..

Enam
Bila tiba bulan ramdhan ramai la VIP bawak anak2 yatim ke hotel-hotel mahal untuk berbuka.. siap panggil media.. tapi bila dah habis bulan puasa batang hidung pun tak nampak kat rumah anak yatim.


p/s: beramallah selalu... :)


Keajaiban Ramadhan

Selamat malam semua :)

Deno baru je siap buat CAPD.. lewat pulak malam ni..malam2 layan movie best jugak kan... lagi2 kalau citer harry potter... tengok banyak kali pun tak bosan.. hihi:p

eh2, lari topik pulak.. sebenarnya deno nak share ngan korang.. kenapa ramdhan tu ajaib?

haaaa... first of all deno nak kenalkan korang dengan BP.. korang tahu tak apa itu BP? BP tu ialah blood pressure.. sebenarnya sejak deno dapat SLE, tekanan darah deno sangat tinggi.. biasanya dalam average 150/110 macam tu la... kadang2 sampai 180/130.. tapi deno dah biasa.. kalau orang normal BP dalam 120/80.. bila deno jumpa doc selalunya dapat ceramah free la sebab high BP!

  
 BP deno memang selalu tinggi, sampai ubat pun banyak... bertambah banyak ngan ubat-ubat SLE tuh! tapi kan, bila tiba je bulan ramadhan.. BP deno terus jadi normal! macam orang sihat! semalam dah drop jadi 110/70... amazing kan? bukan senang BP deno nak jadi senormal tu...

hanya pada bulan ramadhan BP deno normal... bulan ramdhan memang sangat ajaib! bulan yang penuh hikmah dan barakah.... syukur... :)



p/s: habis bulan ramadhan confirm BP deno naik lagi... sabar je la...


Hari ini :)

            Deno masih buat kerja yang sama walaupun berhari-hari buat... Betul la cakap kak ct dulu, subjek ENT memang banyak kerja.. Dari pagi sampai la petang, mengadap kerja nie saja... Online just untuk cari bahan saja. Nie baru berpeluang ke blog... Hari nie pun deno tak tahu ma masak apa, ada kuih apa.. apa yang berlaku kat luar... Deno keluar bilik pukul 6.30 petang tadi dan tiba-tiba nampak ini!




(^_^)



Wahhhhhh! hari nie ada sup tulang!! Nasi goreng... ayam madu.... Banyak jugak makan tadi, siap tambah.. haha.. Makan banyak tapi badan macam tu jugak.. hari nie ma masak lebih coz semua da balik, koNa dan koBi punye la suka coz dapat makan masakan ma.. First time la coz sepanjang bulan puasa nie tak balik.. Lagipun makanan kat kl tak sama macam kat terengganu.. Lebih2 lagi kuih kat sini, memang original! 

Meriah pula berbuka ramai2 tadi... Cuma adam khaleef tak makan sama coz da makan awal2... Dia main je masa orang berbuka... hihihi... budak-budak... Tadi singgah ke blog ayuCandy.. Shopping sakan ayu ya... hehe.. Pastu pegi kat cikYuyue.. ada resepi blueberry muffin! Singgah kat ee ada pula resipi puding laici..  Jenguk kat kakDiana pun ada resepi tau, resepi kek lapis! Emmm... Semua sedap-sedap!

Alhamdulillah... Bila sampai ke blog kakLM, deno dapat berita baik tentang keadaan iffah yang telah sedar selepas terlibat kemalangan ngeri... Semoga iffah cepat sembuh..

~Psst2, pelbagai peristiwa hari ini...



Cuti bermula!

            Esok bermulalah cuti... Cuti sehingga sabtu depan... Kemudian bermulalah kedatangan encik stress, puan berdebar, kak risau, cik takut dan macam2 lagi coz test yang berderet-deret dan presentation... Seminggu lepas tu final! Hmmm... tak beraya mana la deno tahun nie... Dah plan pun nanti raya kedua dan seterusnya duk kat rumah je la... Nak study...

Semalam sedih punya pasal sampai tertidur... tak terbangun pun nak baca law yang balance nya belum baca... Apa nak buat, dah keletihan satu hari... Tapi alhamdulillah, deno dapat buat test law tadi dengan baik... (^_^)

http://www.emocutez.com

Hari nie deno berbuka di luar bersama-sama ma abah dan family kakngah di luar. First time berbuka ngan family kat luar untuk puasa tahun nie... Seronok juga tengok gelagat ramai orang dengan keluarga masing2... Macam-macam kerenah... Tadi adam khaleef asyik berkepit dengan deno... Nak ambil makanan pun dia ikut. Pendek kata, mana ciksu pergi pun dia ikut... Hari nie berbuka kat sini...


Tadi tengah sibuk-sibuk pilih makanan, terjumpa pula lecturer kat situ..  Jumpa Ustaz Helmy Shahriman dan En. Kamal... Nampak je diaorang terus deno tegur... Deno perkenalkan mereka pada ma abah deno... Ustaz Helmy dan En. Kamal lecturer yang sangat baik kat kampus. Dua2 mengajar deno semasa semester 2 dan 3. Berbual juga sekejap sebelum berbuka... Hehe..

Deno makan nasi sikit saja, maklum saja la kalau makan di tempat orang selera kurang kena dengan kita.. Jadi, deno banyak makan kuih dan buah-buahan.. Yang paling sedap tadi ialah rojak betik! Fuh! Deno sampai makan dua kali... Tak pernah makan rojak betik yang sedap macam tu, yang deno beli kat bazar tak pernah sedap macam tu.. 

Alhamdulillah... Usai makan.. Terus nak balik tapi jumpa dulu Ustaz helmy ngan En. Kamal... Malu je bila ustaz cakap...." amboi dayang... banyaknya makan...." Merah pipi deno.... Hihihi... :)

~ Psst2, bukan banyak makan tapi banyak minum air...



Baru Balik

            Penatnyaa.... Nasib baik hari nie cuaca mendung... Deno baru sampai rumah... Nampaknya, kena berbuka dengan kuih je la..  Rasa tak sempat nanti... Nak solat lagi, bersiap lagi.. Kalau duk hostel sempat, nie duk kat rumah... Mesti la kena awal bertolak dari rumah... Lecturer pun beritahu tadi yang dia berbuka kat opis je, tak balik pun.... Lagi kesian..

Tengok-tengok kuih tadi, abangngah ada beli ketupat, agar-agar, popia dan onde-onde... Cukup la makan popia... Kenyang jugak makan popia dalam dua tiga ketul... Betul tak... Nak minum air sirap bandung cincau, abah ada beli cincau semalam kat pasar... So, hari nie buat sirap bandung cincau! 

tadaaa!!!

besarnya cincau... best3..

                                                                
~ Psst2, lapar + penat 


Demam

            Pagi tadi deno demam... Mungkin sebab cuaca panas sangat semalam. Badan rasa lenguh2 je... Nasib baik sekarang da okey sikit... Tadi tak dapat nak ke kelas, tak larat sangat. Tapi deno rasa nak pergi juga kelas pukul 2petang nanti. Kelas pukul 2petang sampai pukul 6petang. Pastu, kelas pukul 8.30 malam.. Tak terawih la malam nie...

Huh.... geram betul la dengan kawan2 sekelas... Kelas jadi banyak coz budak2 tu nak balik awal.  Hari rabu dah amik tiket nak balik kampung. Hari selasa pun ada dah yang balik... Pastu, beli tiket balik UiTM pulak hari ahad... Sepatutnya sabtu dah sampai. Jadi, banyak kelas diganti awal.. Kalau tak, tak la banyak kelas sebelum cuti raya.... Deno juga jadi mangsa...


~ Psst2, nak pegi kelas jap lagi....


Basi jugak!

            Lepas buat ccpd, terus je blogwalking sekejap sebelum sambung wat keje.. huhu... keje2 jugak, nak pegi jugak blogwalking kat dua tiga blog peberet deno.. hari nie blog kaklydia cerita pasal basi... kesian kaklydia, asyik dapat kuey basi je... kalau nak tahu kisahnya tekan SINI ya..

Ha... kaklydia citer pasal kueh basi ni kan, deno pun nak citer pasal basi jugak.. Semalam ngidam nak makan ketupat .. Jadi, abah beli ketupat tapi yang rebus punya. Deno sebenarnya lebih gemar dan biasa yang goreng tapi abah dah beli kan, deno pun makan je la lepas berbuka.. Ditambah pula ada rendang daging, dah la rendang tu peberet jugak... Lagi la bertambah selera nak makan ketupat tu...

(google)

Deno nie bukan biasa makan ketupat rebus.. Jadi tak berapa tahu dah basi ke tak.. Masa mula-mula bukak kulit ketupat tu memang dah rasa melekit-lekit, tapi deno tak tahu la basi ke tak, ingatkan yangg rebus memang macam tu.. Jadi, lepas bukak tu terus makan ketupat  bersama rendang daging..

Tiba-tiba, ma deno datang nak makan jugak... Pastu ma bukak kulit tu terus ma berhenti dan beritahu ketupat tu dah nak basi.. Bila dah melekit tu tandanya dah tak elok! Apa..?! Terkejut cipan deno... nasib baik tak jadi cipan! Deno dah termakan satu ketupat tu... Apa boleh buat, dah selamat dalam perut pun.. Mula tu berdebar jugak takut2 sakit perut... pastu, terus minum air panas! Lepas setengah jam.. nasib baik takde apa-apa... hehe...

~Psst2, nasib baik tak sakit perut....

Kalau la korang tahu...

Kalau la korang tahu.... tak rugi baca kat bawah nie...
  1. Kalau korang tahu bangun sahur punya keberkatan berbanding sesaja malas bangun sahur sebab pentingkan tidur pasti dkorang bangun biarpun cuma minum segelas air suam, air mati, air jarang, air kosong, air masak, air tawar atau air tapis.\
  2. Kalau korang tahu ganjaran puasa nam lepas raya itu sama macam pose setahun pasti korang cuba buat biarpun secara berturut-turut.
  3. Kalau korang tahu bila terdengar azan subuh sedang mulut ada makanan boleh batalkan pose pasti korang terus luahkan dan terus membersihkan mulut, bukan cepat2 kunyah dan terus telan.
  4. Kalau korang tahu sunat berbuka awal (bila masuk waktu berbuka) dan memakan manisan  atau minum air masak, pasti korang takkan melengah-lengahkannya.
  5. Kalau korang tahu hukum pose tapi tak bersembahyang pasti korang takkan mengabaikan sembahyang lima waktu.
  6. Kalau korang tahu hukum meninggalkan pose tanpa sebab yang mengharuskannya, menyebabkan pose tu tak boleh diqadha-qadha lagi, tentu korang takkan tergamak untuk bebuat demikian sesuka hati

~ Psst2, renungkan.. :)


Sira pisang


           Tahu tak apa itu sira pisang? Emm... sedap.... Sira pisang ialah salah satu juadah kegemaran deno untuk berbuka puasa.. Rasanya manis sangat.... Biasa kalau deno nak makan sira pisang, ma akan buat sendiri... Tak beli kat bazar, deno nak yang ma buat.. hehe..


                                                            (from google)

Deno nak berkongsi resipi buat sira pisang... Resipi dari ma deno tau.. Selamat mencuba!

Bahan-bahan 

1) Pisang ( rasanya semua jenis pisang boleh nak buat pun..)
2) 4 sudu besar gula ( dah manis dah tu..)
3) 1 helai daun pandan
4) Beberapa bunga cengkih
5) Kapur makan
6) Secubit garam
7) Air

Cara-cara :

1) Pisang dibelah dua. Pastu, rendam dalam air kapur dalam setengah jam

2) Bersihkan pisang yang direndam tadi dan toskan.

3) Masukkan air ke dalam periuk...( bergantung nak buat baynak mana)

4) Masukkan gula..

5) Masukkan secubit garam ( sikit je tau! )

6) Biarkan ia mendidih. Pastu, masukkan pisang yang telah ditoskan tadi

7) Masukkan bunga cengkih dan daun pandan.


8) Biarkan sekejap dan angkat... Siap!


~ Psst2, jom cuba... Sedap... :)

Deno dan Puasa


          Alhamdulillah... Bulan ramadhan tahun ini, kesihatan deno baik sahaja dan tiada sakit-sakit seperti tahun yang lepas.. Pada tahun lepas, deno sakit dan tak berpeluang nak berpuasa penuh..Untuk ramadhan ke enam hari nie, deno masih boleh berpuasa.. Sebenarnya, bila berpuasa deno jadi lebih sihat!

Tahu tak kenapa deno jadi lebih sihat?
  • Berat badan deno turun 29kg seperti yang doktor sarankan
  • Tekanan darah deno kembali normal
  • Denyutan jantung kembali stabil
  • SLE tak aktif
  • Tak demam
  • Badan rasa sihat
Biasanya, kalau bukan bulan puasa, deno selalu demam.. Tekanan darah tinggi.. Badan selalu jadi lemah.. Yang peliknya bila bulan puasa, semua tu hilang... Ajaib kan? Subhanallah... Kuasa Tuhan... :)


~ Psst2, harap terus sihat sepanjang ramadhan.. (^_^)



RamaDhan tIBa LAGi

Ramadhan datang lagi
semua umat islam di Malaysia akan mula berpuasa esok hari
semoga kita semua akan diberi kekuatan dan kesihatan yg baik 
dalam menjalani ibadah puasa ini....

selamat berpuasa semua!!! :)