Showing posts with label Resipi. Show all posts

Resipi Kuih Cara Berlauk

Antara kuih kegemaran deno bila tiba bulan Ramadhan ialah Kuih Cara Berlauk! Ada inti daging, besttt! Kalau nak pedas letak cili api.. Syok tau! ^^

Ok deno nak kongsi resipinya .. nanti bolehlah cuba ya:)


xxxxx

BAHAN-BAHAN

Bahan-bahan inti:
1- 1 cawan daging kisar
2- 1 labu bawang besar (potong dadu)
3- 1 ulas bawang putih (cincang halus)
4- 1 sudu makan rempah kurma
5- 1 sudu teh minyak
6- Garam secukup rasa
7- Daun bawang (hiris)
8- Cili merah (hiris)


Bahan untuk kuih cara:
1-2 cawan tepung gandum
2- 1 cawan santan
3- 2 cawan air
4- 1 biji telur
5- Garam secukup rasa
6- Pewarna kuning



CARA-CARANYA :

Untuk inti:
1- Tumis bawang dan rempah sehingga wangi / naik bau..
2- Masukkan daging dan garam.. Kacau dan biarkan mendidih hingga kering.
3- Angkat dan sejukkan.


Untuk kuih:
1- Adun semua bahan untuk kuih cara hingga sebati dan tapis.
2- Sapu rata acuan bahulu dengan minyak masak dan panaskan.
3- Tuangkan adunan ke dalam acuan. Masukkan sesudu kecil inti yang telah disediakan.. *Atas korang nak letak banyak mana, macam deno suka banyak.. kat bazar sikit je.. tak puas!

4- Taburkan hirisan cili merah dan daun bawang. Tutupkan adunan dengan penutup periuk.
5- Bila bahagian tepi dah berwarna kekuningan bolehlah angkat!^^



p/s: cuba jangan tak cuba ^^

Nasi Goreng Sempoi

Hai nasi goreng.. hai sungguh sedap, sungguh enak, sungguh sedap.. dimakan dengan dengan keropok terengganu.... Eceh deno tukar lirik pulak.. Hihi^^ Btw, deno share resipi nasi goreng sempoooooiiiiii...! Sempoi tadi sodap! ^_^


Nasi goreng ni nasi goreng favourite deno, tak banyak bahan tapi hasilnya super best!^^

Bahan super senang : 
** Nasi
** Cili kering : 16-18
** Bawang merah : 8 ulas
** Ikan selayang : 2 ekor (dipanggang )
** Telur : 2 biji
** Garam secukup rasa

Penyediaan  :
1- tanak nasi ( 2 setengah cawan )
2- potong cili kering dan cuci dengan air biasa, then rendam cili kering tu di dalam air panas
3- hiris bawang merah ( 8ulas )
4- tumbuk (guna lesung batu) cili kering yang direndam tadi, then tumbukkan sekali dengan bawang.. *jangan kisar*
5- ikan panggang tadi kita racikkan jadi kecik-kecik

Ok jom masak!!! ^_^
1- panaskan minyak , tumiskan bahan yang ditumbuk tadi ( cili dan bawang ) dan masukkan garam secukup rasa.. bila dah naik bau, masukkan ikan panggang yang kita dah racik tadi dan masak sampai ikan nampak garing sikit..
2- masukkan nasi putih, gaul rata
3- ketepikan nasi ke satu sisi kuali, then di satu sisi lagi kuali yang kosong tu, korang pecahkan telur dan hancurkan telur tu.. korang buat macam scramble egg tu..... 
4- gaul telur dengan nasi tadi sehingga rata.. perlahan api dan gaul lagi dalam 3-4 minit... Ok done
5- ok boleh hidang dannnnnn MAKAN!!!!^^



p/s: pssst2, sedap pulak tengok abe zamani masak Paella..... ^^


Resipi Cucur Ikan Rangup Dan Pedas

Deno ada janji kan nak share resipi cucur ikan baru2 ni... Ok, ini resipi deno.. :) Senang dan simple je cara buat cucur ikan ni ~

Bahan-bahan :
  1. Tepung gandum
  2. Telur
  3. Bawang
  4. Daun kucai
  5. Cili api (atas korang nak kepedasan macam mana)
  6. Ikan yang telah digoreng (ikan selar kuning atau ikan apa2 je la korang nak)
  7. Garam secukup rasa


Cara-cara :
  1. Goreng ikan macam biasa.. Goreng garing sikit. Bila dah masak, isi ikan diasingkan daripada tulang. Racik2 sikit.
  2. Hiris bawang
  3. Potong kecil-kecil 2-3 biji cili api.. (kalau nak lebih pedas letak lebih cili)
  4. Campur semua bahan dalam mangkuk (tepung, telur, hirisan bawang, daun kucai, cili api dan garam secukup rasa) dan kacau semua bahan tu..
  5. Masukkan isi ikan tadi. Kacau2 lagi. Then bolehlah panaskan api. Goreng adunan cucur tadi..... Biar sehingga kuning keemasan, kemudian angkat. 


Sedia untuk dimakan panas-panas! Makan dengan sos cli maggie atau sos life. Memang best!


Resipi : Puding Karamel Nyum-Nyum!

tinggal sepotong baru teringat nak snap gambar.. hehe :p

Puding karamel atau puding gula hangus ialah salah satu puding kegemaran deno! Lebih-lebih lagi bulan puasa, kalau boleh hari2 nak makan puding ni waktu berbuka! hehe ^^ Baru-baru ini deno ada buat entri tentang puding karamel ni kan, tapi tak secara detail tentang cara pembuatannya...

Sahabat deno, ayucandy nak cuba resipi deno ni. Jadi, jom kita buat!:)

Bahan-Bahan
- 1 tin susu cair
- 5 biji telur
- 150mlm air biasa 
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 sudu kecil gula

Karamel
- 5 sudu besar gula
- 2 sudu besar air 


Cara-cara?
  1. KARAMEL  : Masukkan 5 sudu besar gula dan satu sudu air ke dalam kuali dan api sederhana kecil..  kacau guna sudu. Bila warnanya dah perang sikit, tambah satu sudu lagi air  dan kacau sehingga warna perang sepenuhnya.. *hati-hati! jangan bagi hangus! ok, terus masukkan dalam loyang dan ketepikan^^
  2. Masukkan semua bahan puding dalam satu mangkuk.. Kacau perlahan-lahan cukup sehingga sebati.
  3. Tapis adunan sebelum masuk ke dalam bekas loyang karamel
  4. Panaskan kukusan lebih awal.. Kukus selama 30 minit @ sehingga masak..
  5. Bila dan masak, masukkan dalam peti... * lebih sedap dimakan sejuk2! ^_^

Senang kan? Nyum nyum!^^ 



p/s: bulan ramadhan tak lama dah... :')




Cendawan Goreng Krup Krap

Sedap sedap sedap!
Resipi mudah  dan cepat! Sekejap je, tak perlu tunggu lama untuk makan :)

Bahan-bahan?
cendawan tiram + tepung tempura jenama NONA +  air suam

1 - Tepung tempura dicampurkan bersama air suam.. kacau sebati..
2 - Celupkan cendawan tiram dan tepung tadi..
3-  Goreng di dalam minyak yang panas
4 - Sedia dihidang dan dimakan ketika masih panas :)


tadaaaaa.......!




p/s: sangat rangup! krup krap krup krap bunyinya bila makan.. makan panas-panas cicah pula sos cili, memang umphhh... sedap! ^_^


Bugslife Cookies


resipi senang
budak kecik pun bleh buat

okeh.. jom!!!


BAHAN-BAHAN


SATU
korang patahkan biskut atau potong ngan pisau.. lepas tu korang letak atas keju...


DUA
korang letakkan tuna untuk jadi kepala, letak tuna di tengah untuk jadi badan.. kemudian korang potong keju dengan menggunakan pisau bahagian tepi .. ini untuk mendapatkan bentuk bug


TIGA
 bila dah potong bahagian tepi tu.. korang alihkan lebihan keju tu.. haaa... nampak kan dah jadi bentuk bug? kemudian korang letakkan kismis hitam di kepala(tuna) untuk jadi mata


okeh.. macam tu je.. korang ulang step tu.. buat banyak-banyak, jadi comel :)





p/s: senang.. biskut makan bersama tuna.. keju dan kismis deno makan macam tu je..  ^^


Cara Buat Telur Dadar Ala Barat


deno nak share resipi lagi!

bahan pun tak susah
nanti kita campak-campak je dalam kuali leper.. hehe

okey... dah sedia? jom buat!

BAHAN-BAHAN

 


CARA-CARA :

1. Pecahkan dua biji telur (atas masing2 nak berapa telur) ke dalam mangkuk dan kacau rata.. letak garam sikit.. kalau nak letak serbuk lada hitam sikit pun takpe, then letak tepi.

2. Potong nipis bawang besar dan cili besar.. potong dadu sosej dan lada benggala.. potong dua bayam kecil.. ok, letak bahan yang kita potong dalam mangkuk asing*jangan campur dengan telur!

3. Panaskan kuali dan letak sedikit minyak.. ok... dah panas.. mula2 masukkan sosej dulu.. sekejap je, lepas tu terus boleh masukkan semua bahan yang dah potong tadi.. (bawang besar, lada benggala, cili besar dan bayam kecil).. 

4. Kacau-kacau sikit bahan-bahan tu dalam seminit.. 

5. Kemudian tuang bancuhan telur atas bahan-bahan kat atas.. bila dah nampak macam melekat semua bahan dengan telur... haaa... ni paling best.. amik mozarella cheese dan parut atas telur yang tengah panas tu... atas masing2 nak banyak mana tapi deno suka lebih cheese tu.. hehe

6. Bila dah nampak masak.. korang lipat dua telur tu jadi macam mamak lipat tosey tuu... ok, dah... boleh angkat!

apa lagi.. jom la makan!



p/s: omellete ni sedap makan macam tu je.. tak makan dengan nasi... dah ada sosej, bayam kecil, lada benggala dan bawang.. pastu ada cheese lagi.. memang kenyang!  Makan dengan sos pun sodap!^^

Cara Buat Salad Buah Sihat


Selamat petang semua :)

resipi lagi! hoyeyy..!

sangat senang
pejam mata pun boleh buat... hehe

okeh...

BAHAN-BAHAN :

 

CARA-CARA:

1. potong dadu buah epal, mangga dan betik.. potong dua buah anggur.

2. campur semua buah yang dah potong dan campur kismis.. then gaulkan dengan yogurt dengan rata.

3. simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam.

4. boleh makan! yeay!!!



p/s: deno lebih suka menggunakan yogurt bila membuat salad berbanding sos thousand island.. korang pula macam mana? :)


Resipi Cucur Tauhu


Selamat petang semua :)

deno nak share resipi cucur tauhu hari ni! :)

macam biasa resipi deno senang sangat nak buat....
haaaaa.... korang ingat tak jem strawberry hari tu? senang kan....

ok jom buat!!!

bahan-bahan:

 


CARA-CARA:

1. potong kecil semua bahan.. tauhu, udang, bawang besar, cili dan daun bawang

2. masukkan semua bahan yang telah potong dalam mangkuk, masukkan gandum, garam secukup rasa dan air... then gaul rata

3. panaskan minyak dan goreng.

4. angkat dan toskan.. atas pinggan lapik tisu dulu ya, baru letak cucur.. ok done! siap untuk dimakan! :)




p/s: cucur sedap dimakan panas panas.. deno suka makan cucur dengan sos cili, korang? :)


Cara Buat Jem Starwberi Yang Sedap!


Selamat petang semua :)

deno nak share satu sesepi dengan korang
sangat mudah dibuat.. bahan-bahan pun senang!

jom cuba buat!

bahan-bahan:
 buah strawberry
buah lemon
gula halus/gula biasa


SATU

 


DUA
 


TIGA
 


EMPAT 
 


LIMA
 


ENAM 
 


senangkan? 

selamat mencuba!!! :)




p/s: kalau taknak lenyek pun takpe.. juga boleh dimakan panas-panas bersama roti.. tapi makan sejuk lagi sedap! hehe.. :)



Barli Lemon Yang Menyegarkan

            Hari nie deno nak share resipi air barli lemon. Resipi nie deno belajar dari kawan deno, biasanya deno minum air barlie je... takde lemon.. tapi bila dicampur dengan perahan lemon rasanya sangat sedap dan menyegarkan! Jom cuba!


Untuk membuat air barli lemon nie sangatlah mudah... bahan dia tak banyak!

Bahan-bahan :

1. setengah mangkuk barli
2. 2 @ 3 biji lemon
3. gula secukup rasa
4. air dalam 800ml (bergantung banyak mana nak buat)

Cara-cara :

Mula-mula, cuci barli sampai bersih. Pastu rebus barli tadi dalam air sampailah barli tu kembang dan lembut... Kemudian, masukkan gula secukup rasa dan kacau dengan perlahan... biarkan dalam 10 minit, then perahkan lemon ke dalam air barli tadi dan kacau sekali lagi... siap!

Boleh diminum suam2 atau boleh diminum sejuk bersama ais.. Deno lebih gemar minum barli lemon ais coz rasanya amat menyegarkan...!! jangan lupa makan barli tu sekali ya.. bagus untuk kidney kita! selamat mencuba! (^_^)


~ Psst2, sedap...


Resipi Sotong Goreng Tepung


Bahan-bahan :

1. Sotong besar (dipotong kecil)
2. Tepung gandum 4 gengam
3. Tepung beras 4 genggam
4. Telur 1 biji
5. 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
6. 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
7. 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
8. Garam secukup rasa
9. Minyak untuk menggoreng
10. Air untuk dibancuh

Cara-cara :

Bancuh semua bahan-bahan di atas. Selepas semua bahan dibancuh, celupkan sotong dan goreng di dalam minyak yang panas sehingga garing. semasa bancuh tepung tadi, pastikan jangan terlalu cair sangat...

Selamat mencuba! (^_^)


~ Psst2, lapar la...


RESIPI UDANG BUTTER...yum yum..!!!

Udang Butter 


Bahan-bahan ( untuk 4 orang makan )
  • Udang Putih Besar 1 kg-Bersihkan N Buang Urat
  • 7 ulas bawang putih-Cincang Halus
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 cawan keju parmesan yg diparut(payah sgt guna je keju cheddar single slice tuh 3 keping)
  • Daun kari 1 tangkai
  • 5 tangkai cili kering
  • 1 cawan susu segar (nak ganti ngan susu cair pun ok)
  • Garam,gula n serbuk lada sulah untuk perasa
  • Minyak untuk menggoreng
Cara-cara

  1. Memula udang tuh boh garam sket then goreng dengan minyak banyak,jgn masak sgt,dah kuning angkt n toskan
  2. Dalam kuali lain masukkan butter,tumiskan bawang putih,daun kari n cili kering.Dah naik bau,masukkan susu tadi.Masak sampai pekat,Tambahkan gula n serbuk lada sulah secukup rasa. 
  3. Bila dah pekat susu tadi tuh,masukkan udang yg kita dah masak tadi,kacau sampai sebati,kecikkan api,masukkan keju.Dah agak2 keju dah cair,gaul rata lagi.Blhlah tutup api

Boleh la nak try......Hehehe