Showing posts with label Resipi Nasi Goreng. Show all posts

Nasi Goreng Sempoi

Hai nasi goreng.. hai sungguh sedap, sungguh enak, sungguh sedap.. dimakan dengan dengan keropok terengganu.... Eceh deno tukar lirik pulak.. Hihi^^ Btw, deno share resipi nasi goreng sempoooooiiiiii...! Sempoi tadi sodap! ^_^


Nasi goreng ni nasi goreng favourite deno, tak banyak bahan tapi hasilnya super best!^^

Bahan super senang : 
** Nasi
** Cili kering : 16-18
** Bawang merah : 8 ulas
** Ikan selayang : 2 ekor (dipanggang )
** Telur : 2 biji
** Garam secukup rasa

Penyediaan  :
1- tanak nasi ( 2 setengah cawan )
2- potong cili kering dan cuci dengan air biasa, then rendam cili kering tu di dalam air panas
3- hiris bawang merah ( 8ulas )
4- tumbuk (guna lesung batu) cili kering yang direndam tadi, then tumbukkan sekali dengan bawang.. *jangan kisar*
5- ikan panggang tadi kita racikkan jadi kecik-kecik

Ok jom masak!!! ^_^
1- panaskan minyak , tumiskan bahan yang ditumbuk tadi ( cili dan bawang ) dan masukkan garam secukup rasa.. bila dah naik bau, masukkan ikan panggang yang kita dah racik tadi dan masak sampai ikan nampak garing sikit..
2- masukkan nasi putih, gaul rata
3- ketepikan nasi ke satu sisi kuali, then di satu sisi lagi kuali yang kosong tu, korang pecahkan telur dan hancurkan telur tu.. korang buat macam scramble egg tu..... 
4- gaul telur dengan nasi tadi sehingga rata.. perlahan api dan gaul lagi dalam 3-4 minit... Ok done
5- ok boleh hidang dannnnnn MAKAN!!!!^^



p/s: pssst2, sedap pulak tengok abe zamani masak Paella..... ^^