Showing posts with label Sketch. Show all posts

Spontan Sketch



Spontan je... Seminggu dua ni rajin sangat sketch guna tab samsung ni, guna jari pun rasa okey.. Cuma comot sikit la sebab tak pakai pen. Quick sketch for Uncle Gedek :)

Harap uncle suka :)



Dah Siap Doodle

Sebelum ni deno ada cerita kan.. Deno dapat sketchbook baru...

Sketch book tu plain je dia punya cover.. Just ada sticker Art Garage. So, tangan pun gatal je la nak conteng. Geram pulak tengok ruang-ruang kosong ni kan. Hehehe... Masa ni deno ngan abah kat cafe. Tunggu my mom, so sementara tunggu tu.. sempatlah deno conteng sikit.. Then cont kat umah^^



Haaaa dh siap!! Act deno plan nak buat penuh.. Then peyakit malasrim dah datang.. So... macam tu lah. Heee.. Kita settlekan dengan doodle dayangdeno and si plappy duk melukis..  done :p



Sad?


Korang nampak apa dalam drawing kat atas.. Apa yang korang fikir bila lihat drawing ni? Seorang gadis yang terperangkap, kesian dia kan, tak dapat bergerak pun

Act deno lukis semalam. Subuh lagi... Masa tu my feeling bercampur-campur.. Sedih pun ada, geram pun ada.. macam-macam la sebab satu perkara tu.. Deno tak pernah pun kena macam tu... Amik sketch book, amik pen, terus lukis... I just folo the flow.. Siap2 macam tu hasilnya...

Betul la kan, kadang-kadang2 kan, emosi kita mempengaruhi apa yang kita lukis .....


Drawing Pen


Ada beberapa kawan yang bertanya

Pen jenis apa yang deno guna untuk doodle and drawing.. Haaa pen jenis kat atas ni haaa *gambar. Ada saiz2 berlainan.. Macam deno, deno ada saiz from 0.1 - 0.7 .. Biasa ada kat mana2 stationary shop. 0.05 pun ada .. Deno ada satu tapi brand lain^^

Biasa yang paling deno suka dan paling best pen yang 0.1 tu.. Halus sangat, seronok bila nak buat shadow or lukis benda yang kecik2.. Then untuk sketch bangunan ke.. Yang lain2 saiz tu depends \atas apa kita nak lukis :)


Everyone can doodle ~~

Tiba-Tiba Muka Orang


Spontan lagi..

Art yang terhasil semalam
Masa tu hujan lebat!
Sejukk! Otak pun freeze.. 
Lately kurang idea nak lukis
Semalam la ni.. Asalnya bunga
Tetiba dapat idea nak letak muka orang
As usual bab2 muka ni tak pandai sangat
Asal jadi, bleh la kan.. haha!



Okey

drawing pen 0.1 and 0.2

Yeay!

Alhamdulillah rasa okey sket sekarang... Feeling much better than hari2 sebelum ni.. Demam dah hilang , my joint pain pun dah kurang.. Sebelum ni baru jalan2 pun sakit, kekadang dah macam robot .. Hihiii... Hari ni bleh tahan ^^

Bila la musim ujan ni, mula la kesakitan kesendian datang.. Fuhh dulu pernah SLE meng"attack" sendi.. Haaa amik ko dayang sebulan seksa, tak bleh nak jalan.. pegang pensil pun sakit.. Ingat lagi, masa nak naik tangga ke kelas, kawan2 la tolong.. Last2 extend satu sem.. huhuuu

Sekarang tak macam dulu dah.. Kalau datang joint pain still bleh jalan... Cuma sakit2 je la sket.. Ini Mr. Joint pain memang nak kena debik sebab sakit ini terlebih waktu pagi, nak bangun and nak duduk.. Sakit sesangat especially my sendi lutut... Dah macam orang tua nengoknya.. Bhahahahaa... !^^ Tapi sekarang dah kurang.. Esok lusa bleh la ni lumba lari ngan anak2 buah sebelum diaorang balik SD .. hihiii 


**thanks kawan2 yang doakan dayangdeno .. nah catch my flying kiss untuk korang :)

Keep Drawing


This is my art yang terhasil secara spontan semalam... Act I have no idea who he is.. But for sure he is only da watak in my imagination.. Even deno tak berkawan baik dengan warna2 ni... or lebih tepat tak pandai guna warna. Apa lagi nak buat ton2 warna, i fail! 

But I try... I always remember what Azmil **doodlerfriend told me.. **draw with passion and heart*.. Even korang hanya suka lukis orang lidi, that orang lidi pun art jugak and its priceless.. So, just keep drawing ! :D


my insta : dayangdeno


Rasmi


Last few days  deno ada share kan,,, About my buku seronot (sketchbook) ni.. Heeee... Akhirnya semalam sebelum tidur, Dayang Deno merasmikan my buku seronot dengan jayanyaaa...

Hehehh kat cover je dulu.. Dalam tu kosong lagi.. Duk fikir jugak nak mula lukis apa.. Sekarang rajin sangat melukis, kekadang pegi hosp pun bawak.. Heeee.. ^^


**dah rasmi dahhh :D

Doodle @ The Bee, Publika

Nak mula cerita pun senyum je ni.. Hehehhh

Sebelum ni, Dayang Deno pernah mention dalam entri Studio Of the Apes kan... "takpe berangan dulu, mana tahu jadi kenyataan?" ...and my mulut memang masin coz it was like *a dream come true* bila dapat join doodle event last week [ 30 November 2014 ] !! **senyum sampai ke telingaaaa :)

Kebetulan waktu tu, deno kat KL... And Azmil tell me that ada doodle event @ The Bee, Publika. My abah  bagi 'greenlight', my sister pulak free malam tu.. Apa lagi kan, it's time for doodle..!^^ Act I'm soooo nervous !!!

Deno lewat sket coz tak jumpa cari tempat.. Masuk Publika pusing2 jap naik atas, jap turun, jap naik jap turun.. Last2 Azmil call.. Kikiki itu la lama sangat cari The Bee.. Azmil terpaksa datang kat deno.. Ngeeee sori Mil susahkan awak^^ First time jumpa Azmil... My feeling:- oh maiiii dapat jumpa my idol!!! *nak lompat bintang tapi berjaya control...miahahahaaa :p

Okey this is it!!! Ramai da members of @KLSketchNation..  Gulp! Awkward coz this is my very first time doodle with orang-orang hebat! See .. da only little girl .. errr ~ ~


Erkk... Lemah lutut wehhh dikelilingi orang-orang hebat ni!! Masa tu kan, my tangan pun gigil2 nak doodle, i'm feeling like plankton.. Rasa kerdil sangat with this guys.. Huhuu.. Deno jeling kiri, kanan, depan semua awesome! Masa tu rasa blank and i can't bilivit! **Betul ke dayangdeno ngan orang2 hebat ni?? Sobsss

Deno dah macam kanak-kanak ribena tetiba ada kat situ. I meet some of doodler/ sketcher yang familiar tapi lupa nama.. Yang deno ingat hanya Azmil and Hazizy.. Hihik^^ Act kan, ramai member @KlSketchNation kat event ni.. and I thought bangFaz **boss @DoodleMalaysia ada sekali, tapi takde.. Huhuuu maybe next time kite jumpa ya bangFaz :D

Dayang Deno memang nervous tahap cipan dah, cipan pun tak pernah macam ni kot.. But as usual buat cool je.. Hahahh! 

harap2 aura hebat diaorang melekat kat deno.. kikikiii :p

mana tak gigil tangan.. my sifu kat sebelah je.... ^^

What I noticed about da doodle on canvas ni, once kita dah mula doodle/ sketch kan.. Kita susah nak stop and rasa nak buat je.. Tak sedar pun sekejap je dah penuh ngan doodle and kita akan cari2 part yang kosong untuk doodle lagi... Best sangat-sangat!

Doodle is fun!!! :D


awesome kan?? berdarah mata nengok artwok orang2 hebat ni.. huhuuu

crdt pic : @KLsketchnation  
**dah macam abang ajar  adik melukis gayanya Azmil and DayangDeno..  ha3!! :p




doodle part bawah pulak .. heee deno and my new friend: alicia

See Azmil and his style on doodling! This is rare Mil..!! *thumbs up* Hurmm tengok banyak kali macam mermaid pun ada.. Hahahhh ^^


Act deno ada je kat depan Mil tapi entah macam mana lupa nak snap his pic.. Maybe sebab terpukau dengan style Mil!  I'm just watching him.. ahaks ;p

Fuhhh memang best!! Bila dah penuh kat my part, tercari-cari tempat lain pulak nak doodle.. Heeee.. And da best part when Azmil give me some advice and tips about da stroke!! That's priceless! Even tak dapat borak lama-lama, tetap seronok! Tu baruu tips from Azmil, belum da boss bang Faz.. Ngeeee... Ini orang sangat osem! ^^


Awesome!

Thanks Mil for this awesome artwork! Sobss.. T_T

Speechless.. Memang best tau, seronok sangat2! You guys amazing, having so much fun doodling! Alhamdulillah.. Deno dapat juga peluang jumpa and join doodling with this amazing people! Love your art soo much guys.. I'll never forget this nice experience!!

Till we meet again.. In syaa Allah :')


**Thank-you soo much @KLSkecthNation and @DoodleMalaysia (。♥‿♥。) 


Buku Seronot


Semenjak dua menjak ni banyak lukis je.. 
Dah jadi macam addicted pulak lukis-lukis ni...
My sketchbook pun nak abes dah.... 

Kebetulan my friend Sis Lydia cakap ada sketchbook yang lebih murah kat JB.. So apa lagi kan sepantas kilat pesan ngan Sis Lydia.. Sekejap je, semalam dah sampai... Happy!! *lompat sampai ke bintang! Kertasnya best! Sama je macam my sketchbook sebelum ni...

Dah boleh mula conteng sketchbook baru a.k.a buku seronot ni!! Cuma belum ada idea nak rasmi... Heeeee...^^ Thanks Sis Lydia and Snori! :D

**this buku seronot memang seronot!

Di Luar Kebiasaan

Try and error .....
Kita main cuba-cuba
Kita main belasah je buat

Hari ni deno cuba sketch lain daripada yang lain
Sketching di luar kebiasaan Dayang Deno
Act deno nak cuba perkara baru :)


Boleh tahan amik masa sketch bangunan KTM ni.. Newbie macam deno mesti la lama kan.. hihiii... Mula tu tak confident, tapi fikir balik.. I should try! Tengok sekali macam bangunan KTM, tengok banyak kali macam bangunan lama.. Haunted kot.. Bhahahaha :p

Deno minat cuma tak pandai nak sketch sangat.. Sikit2 bleh laa.. Fuhh if you see ig @KlSketchNation kan.. Gerammm.. Awesome giler! Deno zero, no basic. I need more ilmu from da master and sifu2 sketch ni.. Hohohoo... Happy coz they're soo nice, soo friendly! And ada jugak dapat ilmu from my friend @ #doodlemalaysia. They're awesome! :)


**sketch is fun ! :D


Budak Tocang Dua


Tak boleh tahan tengok member @DoodleMalaysia lukis Budak Tocang Dua.. Act watak Budak Tocang Dua tu adalah kanak-kanak kecil comel... As usual memang rambutnya ditocang dua.. She's so cute!! ^^

And ada members yang lukis Budak Tocang Dua yang dah adult... Geram kot tengok my idol **Azmil buat osem giler!!  Dia memang osem okey, extremely osem and i adore his art soo much!  Bukan dia je ramai giler osem.. Deno mana bleh tengok je, tetiba je tangan ni gatal nak buat jugak ... hehehe...

Tapi my version lain sket, bukan adult tau... Dayang Deno punya :

She was in the teen version


**Budak Tocang Dua femes amous :p


End

Our boss abam Faz in DoodleMalaysia tell us...

Today is the end of doodle jammed day.. And the last word is : END

Ia mengingatkan deno tentang dulu.. Mula2 deno dan Lupus... Yeah masa tu deno tak faham pun tentang SLE/ Lupus sebab deno baru je umur 10tahun.. Yang deno tahu doc cakap deno bleh hidup 5 tahun je, and Lupus has no cure... Quite sad but tak lama... Alhamdulillah semuanya kuasa Allah .. i'll survive after 5 years... and... guess what...  redha itu sangat ajaib .. :')

My simple sketch for word "end"

"It is not the END of the world adik even Lupus has no cure.. and remember not to lose hope.. We're always here for you.." - mama



In syaa allah.. Nothing is impossible when you have faith :')



Culture

Day 2

Word of the day : Culture

Banyak kan boleh buat dengan perkataan "Culture" :) Macam-macam tadi member kat DoodleMalaysia buat dengan perkataan "Culture". Semua kreatif! Memang seronok artwork kawan2 yang kreatif.. Kalau yang otai tu.. Fuhh berdarah mata tengok.. Cantik sangat..! ^^

Dayang Deno punya : AgriCULTURE ^^


Actually tak sangka pun bila siap jadi macam ni.. Deno jarang lukis macam ni, biasanya art yang simple je..  Tapi kali ni hasilnya memang lain, sesuatu yang baru. Di luar keselesaan deno... Hihiiii..^^ Bagus jugak kan, cuba yang baru :)


**agak2 esok theme apa pula ya^^


Angin

Weeee...

Doodle Malaysia adakan satu aktiviti menarik tau.. We called it Graphic jam..

It's really simple.. Pada setiap hari, Fifi Noor Azm dan Allison Li-sin Hill akan akan mempamerkan satu perkataan di laman doodle malaysia and da members perlu lukis sesuatu bertemakan perkataan tersebut mengikut interpretasi masing masing.

So, for today the word is "Angin"

This is my sketch for the Angin :)


Even my niece cakap dah macam sotong, nak sahre jugak! :p

Hahaha.. Terbang habis rambut dayangdeno bila angin kuat.. Sorry angin terlampau kuat hari ni^^ Actually this is what i imagine when my hair blows.. hihiiiii.. Dah macam pontianak rasanya :p

Abah pun dah tegur my rambut.. heee panjang sangat, tak tau bila nak potong.. Errr :p


Coming Soon

contoh

Alkisah duatigapatlima hari ni ramai yang bertanya.. 
Ada yang PM deno tentang tempahan doodle art **contoh gambar atas. 

Sebenarnya deno memang ada plan nak bukak tempahan, tapi belum mula lagi.. Plus sekarang busy sket dekat2 hujung tahun ni.. Dengan tempahan design blog and doodles yang masih beratur.. Plus kena buat audit lagi, faham kan... Sekarang Deno baru cuba untuk first customer (kawan deno) dan makcik deno.. Buat ni pun bukan sekejap, ngadap satu art pun dah berjam-jam....

Baru dalam plan.. Tapi deno kena lihat jugak hasilnya dulu... Deno sebenarnya buat ni just suka2, tak mahir lagi... Tak sangka ada yang berminat .. Terharu banyak komen yang positif... Terima kasih korang .... :')

In syaa allah, coming soon. Deno akan buat entri bila dah bukak tempahan doodle art ni ya ^_^


**jom sertai simple segmen deno -->>  SEGMEN DayangDeno


Wordless Wednesday : Get Back Up



Do It Yourself

Sebelum ni deno pernah cerita mengenai sketchbook
Sketchbook deno ni kosong je cover die... Takde apa2
Deno lukis doodle sket je .......... Pastu deno tambah lagi ... :)



Itulah yang seronok bila beli sketchbook yang covernya kosong.. Kita boleh sketch apa saja ikut citarasa kita sendiri. Sebelum ni kosong, sekarang cover depan belakang dah penuh! Tak silap deno ermmm amik masa dalam 3-4 jam macam tu... Settle! 

Puas hati tengok artwork sendiri atas sketchbook. Sekarang ni rasa macam atas semua benda nak doodle, nasib baik dinding tak jadi mangsa.. Treatment book dah jadi mangsa dah... Heee...

Sebenarnya doodle ni mudah sebab doodle ialah seni menconteng. Conteng apa saja.... Blogger bro shark pun dah buat^^ Just do it yourself! :)


Mr. Kura-Kura


Drawing kat atas terhasil siang tadi..
Sempena birthday salah seorang rakan doodler **Alex Lim

Mesti hairan kan kenapa ada kura-kura?
Sebenarnya ia berkait dengan kartun story Alex
Tentang Happy Boy, kucing dan kura-kura
Tapi deno berjaya selamatkan Mr. Kura-Kura... hihiiii
Selamatkan Mr. Kura Kura melaui drawing jugak..
Deno sambung story tu melalui drawing deno
Memang comel short story dari Alex ;)


Quick Sketch


Semalam punya sketch

Selalu guna artline kan.. Sekali sekala guna pensil pulak^^