Showing posts with label Tutorial Scroll Box Dalam Entry. Show all posts

Tutorial : Scroll Box Dalam Entry

Dah lama deno dapat request ni .. Maaf ya adik-adik yang lama dah request, baru sekarang dayangdeno dapat kongsikan tutor.. :) Okey jom kita mula *klik gambar untuk lebih jelas 

1. Log in > Dashboard > New Post

2. Copy kod di bawah ni
<center><div style="background-image: url(http://www.julienneirons.com/wp-content/uploads/2010/10/plain-white-background.jpg); border: 1px double #E6E6E6; height:200px; overflow: auto; width: 500px;">

Taip ayat korang atau apa2 kod yang korang nak letak

</div>
3. Korang paste pada ruangan HTML seperti di bawah ni :

4. Korang boleh tukar warna, width/ height mengikut citarasa korang :
    Pink : URL Background scroll box
    Hijau : Saiz border
    Biru : Warna border *warna boleh pilih di SINI
    Merah : width dan height border

5. Klik Compose untuk lihat hasilnya... Kalau belum dapat seperti yang korang nak, korang boleh tukar lagi, klik HTML, tukar kod warna atau width dan height sampai la scroll box jadi macam yang korang nak.

6. Kalau dah jadi, korang boleh publish post :)


p/s: kalau tak faham boleh tanya ya^^