Showing posts with label Tutorial Scroll Box For Blog Achieve. Show all posts

Tutorial : Scroll Box For Blog Achieve

Kali ini tutor scroll box for blog achieve! Ramai yang tak dapat buat sejak ada blogger HTML baru ini kan... okey ini cara deno buat^^ *jangan lupa klik gambar untuk lebih jelas ya

1. Login > dashboard > template > edit HTML

2. Ctrl F dan taip tajuk blog achieve korang.. Macam deno, deno letak tajuk Achieve. Korang pula search tajuk blog achieve korang.

3. Lepas tu, korang klik expand tick yang kecik warna hitam tu... bawah barisan kod achieve tu.. *korang lihat kotak merah

4. Dah siap? Okey... deno cari kod ni <div class='widget-content'> dalam kotak search tapi tak detect kan.. betul tak? cuba korang buat. Jadi deno cari secara manual.. ada! Kat bawah tu je... *lihat kotak merah

5. Dah jumpa? Good! Korang ganti kod <div class='widget-content'> dengan kod yang ni pula.. 
<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'>
Jadi macam kat bawah ni...

6. Warna merah pada kod baru tu tu korang boleh pilih height yang korang nak. Kemudian, preview template... Kalau ok dan menjadi, terus save template! :)



p/s: selamat mencuba! kalau tak faham boleh tanya ya ^^