Showing posts with label Ubat. Show all posts

Setiap Hari

Setiap hari .....


Bila perhatikan semua ubat yang perlu diambil.. Sejujurnya pernah juga rasa malas, malas nak telan ubat yang banyak tu sebab rasa jemu. Dah 18 tahun dengan ubat.

Tapi mana boleh.. Tak boleh tinggal ubat sebab nanti beri kesan buruk pada kesihatan pula. Deno sendiri kalau tak ambil ubat sehari pun dah macam hantu ju-on gayanya, semua sendi sakit, nak bangun tidur pun satu badan sakit... Jadi, bila rasa malas tu paksa diri. Biasalah kadang-kadang  bila datang stress, mulalah malas, ubat pun malas nak pandang.. Tapi so far, deno okey je, masih bersama 'cekelat' tu setiap hari.. :) Syukur deno baru macam tu, mungkin ada orang lebih banyak lagi ubatnya kan.. 

Hopefully satu hari nanti ubat-ubat akan berkurangan, dan lebih baik lagi tak perlu ubat... Amin :)


Kenyang


Macam biasa..

Bila lihat sahaja slip ubat, dalam hati pasti berbisik

"Nah amik kau dayang, kenyang dengan ubat jelah"

Sebenarnya dari dulu list ubat Dayang Deno penuh satu slip, kadang-kadang tak muat...

Kali ini bertambah sejenis lagi ubat baru dari doctor..

Penuh satu beg ambil dari farmasi hospital semalam

Senyum :)




Ubat Bertambah

Last Khamis deno ke hospital.. Soo ramai patient last week.. Sampai deno pun sempat untuk buat dressing and dialisis sebelum jumpa doc..  Result darah tak cantik. Ermm doc pun ada tambah ubat kali ni.. Aduhaiii~~


Hemoglobin low, calcium low.. Pendek kata semua low la.. Patut la banyak tak sihat je Dayang Deno sebelum2 ni kan... Doc ada tambah beberapa ubat untuk deno. Ermm bertambah la 'gula-gula' harian deno kan... Then setiap bulan kena cucuk masuk ubat kat hosp.. Huhuuu ubat tambah darah doc tukar yang lain dah... Takpe la ubat banyak kan, janji badan sihat... :')


#harap deno sihat selalu ...


Dos Naik

Semalam pegi hospital.. Fuhhh sejuk oiiii... Semua patient dengan swater masing2. Bukan dengan patient je tau, nurse pun sekali ngan sweater gak... Hihiiii... Teringat komen kak diana semalam "bawak je selimut tebal". Kak diana comel! ^^

Ubat untuk bulan ini^^

Tak lama sangat tunggu sebab deno pegi awal, dapat la jumpa doctor awal kan^^ Ermmm result darah okey la sket.. HB (hemoglobin) pun naik sket. Dari 7 naik k 8.4. Even masih low ada satu peningkatan jugak kan? Hehe.. And result lain ada tinggi rendah tinggi rendah.. Takpe, alhamdulillah.. Sekarang ni memang rasa kurang sihat, tapi still rasa okey^^

Mr. SLE please jangan pandai2 nak bangun yer :p

Cuma my doc increasekan dos ubat... Ada beberapa ubat bertambah.. Sob sob.. Tapi takpe la kan, untuk kebaikan deno jugak kan^^

Thanks korang selalu support and datang blog deno!^^ *flying kiss*