Showing posts with label sebab orang tak komen blog. Show all posts

Kenapa Orang Jarang Komen Blog Saya?


Kenapa... kenapa?? Kenapa orang jarang nak komen blog kita? Kenapa? Mengikut kajian deno.. orang jarang komen sebab ~

1- ada word verification 
ini paling geram sebab huruf dan angka kadang2 dah berulang kali letak masih salah

2- entri yang terlampau panjang sampai boleh buat novel 50 muka surat!
kadang-kadang blogger lain tak cukup waktu nak baca entri panjang-panjang.. boleh panjang tapi biarlah ia memberi ilmu

3- tulisan terlampau kecil
bukan taknak baca.. lebih-lebih lagi saya ni dahlah pengguna tegar cermin mata berkuasa tinggi, bila tulisan terlampau kecil sampai nak kena guna kanta pembesar!

4- font yang entah apa-apa
ini pun satu hal.. better gunalah font yang senang nak baca, tak salah nak cantikkan font dengan tulisan berangkai bagai.. tapi susah sikit nak baca la..

5- entri selalu berkaitan maki hamun
asal bukak blog dia je penuh dengan entri maki orang... ish3

6- cursor terlampau kecil dan blur
biasanya pengguna blogskin.. (bukan semua ya) deno selalu jumpa yang cursornya.. gila kecil sampai tak jumpa cari! nak klik ruangan komen pun tak boleh.. sah sah deno terus pangkah

7- hanya rakan anda yang berdaftar boleh komen
ini no komen la.. dia hanya nak orang dia kenal je komen... siapalah kita.. hehe

8- tak blogwalking dan komen orang
kalau ada masa terluang, rajin-rajinkan diri blogwalking dan komen di blog blogger lain..

9- loading terlalu lama
blog terlalu berat dengan widget yang tak diperlukan.. tak salah nak letak widget-widget lain yang mencantikkan blog tapi biarlah berpada-pada ya...

10 - awal-awal dah kena halau
ini selalu sangat deno jumpa.. contoh jumpa ayat ni kat sidebar "Welcome to my blog! Suka blog saya.. awww... tak suka? kau boleh BERAMBUS!" errr... awal-awal deno dah tekan 'X'.. budi bahasa kan budaya kita..... ^^

11 - ayat macam bahasa alien
ini paling tak suka.. ada ke guna ayat macam ni.. "kitew rasew kawn, kitew tak sukew diew lewww..." dah macam bahasa alien! tak salah nak guna bahasa santai tapi biarlah orang faham dan boleh baca.. ini tidak, alien pun tak faham! haha

12- kita tak update macam mana orang nak komen... muahahaha :p
semakin malas kita update blog, semakin malas orang komen.. eh2, dah macam hipotesis pulak! hehe


p/s: ini sekadar pandangan deno.. hehe....