Dayang Deno

8.4.11

Mood Tak Baik
April 08, 2011 5 Comments

      Hari nie mood deno tak baik. Line yg baru pagi semalam dan kena cabut malam tu jugak coz da bengkak.. Deno dah tahu, maksudnya, nak kena buat line baru... Hati deno berdebar-debar coz deno tahu urat2 tangan deno halus, susah nak buat line.. Lebih-lebih lagi deno dah lama sakit dan selalu je kena cucuk.. Urat2 jadi keras dan tak nak timbul dah... Doc pun ada bgtau yg pesakit SLE biasanya urat2 jadi kecil...  Jadi, nanti kena pasang line yg ke empat pula..... tak nak..... :(


Tengah malam, datang 2 orang doc pelatih nak buat line baru.. Deno cakap nak buat esok, dia kata tak boleh... yang deno geram doc tu, dia takut2 nak cucuk.. Bila jarum da masuk lengan, dia takut pulak nak teruskan.. Tup2, da bengkak... Lepas tu dia try lengan kiri pula.. Deno da cakap kat doc tu xnak buat kat situ, tp dia buat juga.. Last2, bengkak mcm buah pinang.. Sakitnyaaa... Tuhan je yang tahu... Semalaman  tak boleh tido......


Pukul sebelas pagi td, doc datang nak buat line baru... Deno sabar je la coz deno tau, deno perlu ubat.. Jadi kena pasang juga line baru.. Yang nie lagi teruk, 4 kali cucuk baru dapat masuk line yang sesuai.. Sebelum dapat tu, sekali buat di kaki.. Sepanjang deno sakit, x pernah buat line di kaki.. Bila buat tadi... Ya Allah.... Sakitnyaaaaaa nak menjerit juga deno kat situ. Tapi deno minta doc cpt2 bukak jarum sbb tak tahan sakit tu!! Nasib baik jugak dapat... :p

Baru deno boleh bernafas lega.... Tp yg tak best tu, line kat lipatan lengan kita tu, jd tangan tak boleh nak bengkok byk, sakit. Kena lurus je tangan. Hmmm... Macam mana la nak melalui mimpi ngeri kat hosp nie sebulan lagi..... Tak sabar nak habis ubat, boleh cepat balik.........

~ Psst2, da ada 11 lubang bekas cucuk dengan lebam kat tangan....


Reading Time:

7.4.11

Tukar Line Lagi..?
April 07, 2011 7 Comments
      
      Pagi2, deno baru je celik mata doktor dah datang. Katanya nak amik darah.. OppSS! Lupa.. Memang kena amik darah selang sehari... Jadi, deno dengan rela hati beri la lengan utk dicuck.. OK! BeresSS! Pastu baru nak turun katil, datang sorang doktor muda ensem kat deno, nak buat line baru pula.. Eh2, lupa pulak. Lengan yg buat line 5 hari lepas dah bengkak, semalam cabut.. So, kena buat line baru... Hmm.. sabar lagi. Tengok2, yang kaler hijau, dup dap dup dap jantung deno! Ye la, jarum lebih besar! Alhamdulillah... Pandai la cik abang doktor ensem cucuk line, sekali buat je.. Sakit pun kurang bile tengok wajah comel doktor ensem.. ( hihi, sempat lagi... )

nie line baru dipasang di lengan kanan.. boleh tahan la rasa sakit tu..!
tapi da biasa.... heeeee :p


selepas tu giliran ubat yg deno perlu 4 kali sehari....
 mula2... kena cuck hiperin utk cairkan darah, kemudian baru sambungkan ubat!



Ubat nie doktor cakap penting... tak boleh skip pun, tu kena duk hosp sampai 6 minggu! Ubat nie deno perlu 4 kali sehari > 6 pagi, 12 tengahri, 6 petang dan 12 tgh malan. Cuma yang tak tahan bila ubat nie masuk je rasa sakit. jadi, deno gosok je la lengan sampai ubat habiS... 

 ubat nie perlu sampai deno keluar hosp nanti... ubat nie sgt sakit!  
tapi kan... perkataan biasa... SABAR JE LA......

  

Semalam deno tidur okey, lena sangat2... kenapa ya..? Haaa.... Sebab abah bawa bantal bunga pink kesayangan deno! Baru boleh tidur lena dapat bantal sendiri, lembuuut.. kalau bantal hosp tak sama, keras semacam je..  hehe

tengok! bantal kesayangan pun ada dalam wad!
thankS abah!! (^_^)


~ Psst2, deno harap hari esok lebih baik daripada hari ini (^_^)


Reading Time:

6.4.11

Pindah Wad
April 06, 2011 5 Comments
       Hari nie rasa lebih sihat.. Line kat lengan pun masih elok, alhamdulillah.. Tak bengkak, biasanya 3 hari dah bengkak.. Ada sorang doktor tu nak buat line kat kaki.. Ada ke patut?! Dah la deno selalu je kena derma darah kat doktor.. Doktor cakap kena amik darah selang sehari sampai la deno keluar hospital nanti.. Bermakna banyak juga la darah deno kena derma kat doktor.. Agak-agak la, habis tak darah deno nanti..? Hehe.. Petang tadi, deno pindah wad.. Wad nie lebih selesa, tak perlu wayar berserabut kat badan.. Patient pun tak ramai coz wad nie lebih privacy.. Yang lebih seronok kat sini ada TV! Boleh tengok sorang2, remote pun deno pegang.. hehe.. maklum la, dah 8 hari tak tengok TV, berita pun tak tahu, baca surat khabar je. Jadi, boleh la deno tahu juga apa perkembangan dunia luar. Ye la, duk dalam bilik je, apa jadi kat luar pun tak tahu. Betul tak?

      Dalam wad nie, nurse pun baik semuanya.. Macam kat wad jantung juga.. Alhamdulillah... Takut juga deno dapat nurse yang garang2.. Takut la dia cucuk kuat2, sakit tuuuu..... hihi :p Deno pun ada pengalaman dapat nurse yang jaga kita garang, masam n moody je, macam mana la tak takut. Kita yang sakit bertambah sakit. nasib baik sini okey!


harap2 malam nie dapat tidur lena coz semalam tak dapat tidur, tangan sakit bile ubat masuk 
ikut line.... pray for me (^_^)

~ Psst2, pecah rekod 5 hari line kat tangan tak bengkak.. :)


Reading Time:

5.4.11

Deno Sakit..
April 05, 2011 13 Comments

      Da lama tak jenguk DayangDeno... Rindunyeeeee! Blogwalking kat kawan2 blogger pun da lama tak buat... Tup tup hari nie dah 5hb 4... Nie pun sebab deno da makin sihat... Sebenarnya, baru-baru nie deno sakit.. Kelas pun tak pergi dah dekat sebulan, kemungkinan deno tangguh lagi belajar untuk semester nie.. :( Awal bulan 3 baru nie, doktor diagnos deno ada problem jantung.. Sedih betul, macam2 perasaan deno masa tu.. Tuhan je tahu, maklum la selama ini deno sakit SLE dah 13 tahun, tiba-tiba sahaja dapat penyakit baru.. Jadi deno ada 2 penyakit la, sakit SLE dan jantung.... Sedih sangat....

      Siapa yang tak sedih kan tiba-tiba je dapat penyakit baru, tapi deno faham.. Mungkin ini dugaan Tuhan buat deno... Tapi deno bersyukur juga penyakit jantung nie dapat didiagnos awal coz doktor cakap kalau tak dirawat awal2, boleh menyebabkan strok, lumpuh dan macam2 lagi.. Masa doktor bagitau kesan dia tu, jantung deno berdegup laju macam keretapi.. Rasa takut sangat2!! Doktor cakap juga, mungkin deno dapat penyakit nie coz deno sakit SLE lama, jadi badan deno tiada antibodi.. Penyakit mudah datang.. Deno pun tak berapa faham apa yang tek kena dengan jantung deno, yang deno tahu ada sesuatu tumbuh kat jantung dan jantung deno kena jangkitan kuman..


      Sebenarnya, sekarang deno berada dalam wad jantung hospital sultanah nur zahirah, kuala terengganu. Dah seminggu ddeno masuk wad nie.. Doktor cakap deno kena tinggal di hosp selama 6 minggu, jadi tinggal 5 minggu lagi untuk deno balik rumah... Maksudnya deno tinggal sini sebulan setengah iaitu 15hb 5 nanti baru keluar.. Doktor nak bagi ubat selama 6 minggu, nampaknya deno kena sabar la walaupun hakikatnya deno TAKSUKA hosp! Dal la selalu kena cucuk, buat line kat tangan pun susah.. Baru nie, cuck 4 kali baru dapat buat line.. Sakitnya.... geram deno dengan doktor tu.. Tapi macam yang deno selalu cakap dalam hati, sabor je la...

nie line di lengan kiri sekarang


nie pula gambar dalam wad jantung, ramai da balik, deno je belum balik..


       Deno harap deno cepat sihat.. Deno rasa bosan tahap cipan je duk hosp nie, nurse baru je masukkan ubat ikut line masa tap tap tap my lappy tadi.. Hmmm... lambatnya nak habis 5 minggu lagi...

~ Psst2, deno tak sabar nak balik! :p


Reading Time: